album
Pop

Chvrches

Every Open Eye

VIRGIN/UNIVERSAL

Debuutplaat The Bones Of What You Believe stond bomvol sterke (potentiële) singles en maakte van het synthpoptrio een niet te missen festivalact. Op tweede worp Every Open Eye houdt de groep zich vooral bezig met het perfectioneren van de stijl en het uitdiepen van de inhoud. Mayberry’s teksten zijn net even wat scherper, haar zang net even wat krachtiger en de muziek die het allemaal stuwt, sluit net even wat beter aan op de materie. Opener Never Ending Circles is meteen een goed voorbeeld. Het nummer gaat over een relatie waarin begin en eind elkaar altijd weer raken; net als het synthesizerloopje waar het lied mee start en sluit. Op papier lijkt Mayberry clichés aan te snijden, maar ze brengt iedere zin als een powervrouw die geen tijd heeft voor bullshit. ‘And here’s to another no man: if you need another, say you need another’, zingt ze bijvoorbeeld stellig. De flinke stap vooruit die Mayberry hier individueel zet, heeft geen groot effect op de algehele formule van Chvrches. De productie is wat meer gepolijst, maar opnieuw kan bijna ieder nummer voor een single doorgaan en wederom neemt Doherty halverwege het album de leadzang een keertje op zich. Every Open Eye is dus meer van hetzelfde, wat als kritiek op een tweede plaat niet al te zwaar mag wegen. Zeker niet omdat er op de valreep toch nog een mogelijke glimp van de toekomst voorbijkomt. Het mooie Afterglow is namelijk een drumloze ballad zonder de instant gratification waar alle andere Chvrches-nummers wél voor gaan. Dat belooft wat voor de derde plaat.

Actie: als je nu een abonnement neemt op OOR, dan krijg je van ons een pakket met de nieuwe albums van Chvrches, Lana Del Rey, Florence + The Machine en Björk cadeau! Klik hier voor meer informatie.

Chvrches staat 13 november in een uitverkochte Melkweg.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Eefje de Visser: 'In dit crisisjaar heb ik geluk gehad'
interview

Eefje de Visser: ‘In dit crisisjaar heb ik geluk gehad’

Eefje de Visser maakt de platen van het jaar. We belden de 34-jarige zangeres in haar woonplaats Gent (België) om ...
Mode is leven, zo toont Corbijn aan in nieuw fotoboek
boek

Mode is leven, zo toont Corbijn aan in nieuw fotoboek

Je hoeft niet van muziek te houden om de muziekfoto’s van Anton Corbijn op waarde te schatten. Je hoeft ook ...

Recensie: Chvrches - Every Open Eye (album) | OOR