album
Pop

Chvrches

Every Open Eye

VIRGIN/UNIVERSAL

Na een bijrol in talloze obscure bandjes te hebben gespeeld, liepen Iain Cook en Martin Doherty zo’n vijf jaar geleden de stukken jongere Lauren Mayberry tegen het lijf. Bingo, strike, kassa, zo weten we nu. De twintiger bleek ondanks haar piepstemmetje een zangeres van formaat, omdat ze enorme refreinen . . .

Debuutplaat The Bones Of What You Believe stond bomvol sterke (potentiële) singles en maakte van het synthpoptrio een niet te missen festivalact. Op tweede worp Every Open Eye houdt de groep zich vooral bezig met het perfectioneren van de stijl en het uitdiepen van de inhoud. Mayberry’s teksten zijn net even wat scherper, haar zang net even wat krachtiger en de muziek die het allemaal stuwt, sluit net even wat beter aan op de materie. Opener Never Ending Circles is meteen een goed voorbeeld. Het nummer gaat over een relatie waarin begin en eind elkaar altijd weer raken; net als het synthesizerloopje waar het lied mee start en sluit. Op papier lijkt Mayberry clichés aan te snijden, maar ze brengt iedere zin als een powervrouw die geen tijd heeft voor bullshit. ‘And here’s to another no man: if you need another, say you need another’, zingt ze bijvoorbeeld stellig. De flinke stap vooruit die Mayberry hier individueel zet, heeft geen groot effect op de algehele formule van Chvrches. De productie is wat meer gepolijst, maar opnieuw kan bijna ieder nummer voor een single doorgaan en wederom neemt Doherty halverwege het album de leadzang een keertje op zich. Every Open Eye is dus meer van hetzelfde, wat als kritiek op een tweede plaat niet al te zwaar mag wegen. Zeker niet omdat er op de valreep toch nog een mogelijke glimp van de toekomst voorbijkomt. Het mooie Afterglow is namelijk een drumloze ballad zonder de instant gratification waar alle andere Chvrches-nummers wél voor gaan. Dat belooft wat voor de derde plaat.

Actie: als je nu een abonnement neemt op OOR, dan krijg je van ons een pakket met de nieuwe albums van Chvrches, Lana Del Rey, Florence + The Machine en Björk cadeau! Klik hier voor meer informatie.

Chvrches staat 13 november in een uitverkochte Melkweg.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Foo Fighters delen discoplaat met Bee Gees-covers
luisteren

Foo Fighters delen discoplaat met Bee Gees-covers

De Foo Fighters hebben het debuut van de Dee Gees gedeeld. Op het album 'Hail Satin' spelen Dave Grohl en ...
Eric Clapton: 'Vaccinatiebewijs is discriminatie'
nieuws

Eric Clapton: ‘Vaccinatiebewijs is discriminatie’

Eric Clapton weigert optredens in zalen waar alleen bezoekers met een vaccinatiebewijs binnen mogen. Hij noemt de maatregelen discriminerend ...
Pukkelpop 2021 gaat toch niet door: 'Onmogelijk'
nieuws

Pukkelpop 2021 gaat toch niet door: ‘Onmogelijk’

Pukkelpop 2021 gaat niet door. De organisatie ziet geen mogelijkheid om het festival te organiseren met de huidige coronaregels in ...

Recensie: Chvrches - Every Open Eye (album) | OOR