album
Pop

ELBOW

Little Fictions

POLYDOR/UNIVERSAL

Een ‘midlifecrisis-dingetje’ noemde Guy Garvey zijn solodebuut van nog geen twee jaar geleden. Nee, Elbow stond niet ter discussie, Courting The Squall was volgens de zanger niet meer dan een puntje dat, nadat hij de veertig was gepasseerd, van . . .

Little Fictions werd dan ook in relatief korte tijd in elkaar gezet, wordt met minder lagen opgebouwd dan we van de Noord-Engelse band gewend zijn en klinkt daardoor directer dan voorganger The Take Off And Landing Of Everything (2014). Het vertrek van drummer Richard Jupp laat ook z’n sporen na. Elbow is na diens vertrek teruggebracht tot viertal en leunt tegenwoordig nadrukkelijk op repetitieve drumpatronen- en samples die uit een doosje komen (of in ieder geval als zodanig klinken). Dat hoor je niet meteen terug in het elegant slepende openingsliedje Magnificent (She Says), dat enigszins misleidend het vertrouwde bandgeluid laat horen. Het zachte briesje Gentle Storm is wat dat betreft een stuk representatiever voor het zevende Elbow-album: repeterende drumtrack (in lichte galop), minimalistische muzikale omlijsting en stevig leunend op het troostrijke stemgeluid van de wederom ijzersterk zingende Garvey. Het daaropvolgende Trust The Sun volgt, gedragen door een paar goed getimede pianoaccenten, dezelfde weg. Ondanks die nieuwe aanpak klinkt Elbow natuurlijk nog regelmatig wel gewoon als Elbow, inclusief majestueus aanzwellende strijkers (Velvet Underground-afsluiter Kindling) en fraaie koortjes die een teder momentje (Head For Supplies) nog ietsjes verder omhoog kunnen tillen. Een enkele keer leiden de ondersteunende ritmes teveel af, zoals in de melancholieke Philly soul van Firebrand & Angel, en ligt irritatie op de loer. Het blijft gelukkig bij die uitzondering. Little Fictions is geen makkelijke plaat (welke Elbow-plaat wel?), maar dwingt groot respect af dankzij briljante ingevingen (de spookachtige zangpartijen van K2), ontroerende kwetsbaarheid (Montparnasse) en, in het dik acht minuten durende titelnummer, gewaagde songstructuren die rigoureus van kleur verschieten. Dat ‘midlifecrisis-dingetje’ van Garvey was zo slecht nog niet.

 

Little Fictions gratis thuis ontvangen, samen met het nieuwe Temples-album Volcano? Neem dan nú een abonnement op ons prachtblad en word automatisch lid van Club OOR! Klik hier voor alle info.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic
festival

Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic

Voor festivalbezoekers die gelukszoekers zijn viel er zaterdag wel heel veel te halen op TW Classic. Wat kan een dagje ...
George Kooymans: 'Jullie zijn nog niet van me af'
interview
golden earring

George Kooymans: ‘Jullie zijn nog niet van me af’

‘Met George!’, klinkt het monter, aan de andere kant van de lijn. Slechts eenmaal ging de telefoon over en de ...
Fans trekken The Specials erdoorheen in Paradiso
concert
the special

Fans trekken The Specials erdoorheen in Paradiso

Nee, de voortekenen zijn niet echt heel goed te noemen. Sterker, we houden een beetje ons hart vast voor het ...

Recensie: ELBOW - Little Fictions (album) | OOR