album
Pop

ELBOW

Little Fictions

POLYDOR/UNIVERSAL

Een ‘midlifecrisis-dingetje’ noemde Guy Garvey zijn solodebuut van nog geen twee jaar geleden. Nee, Elbow stond niet ter discussie, Courting The Squall was volgens de zanger niet meer dan een puntje dat, nadat hij de veertig was gepasseerd, van . . .

Little Fictions werd dan ook in relatief korte tijd in elkaar gezet, wordt met minder lagen opgebouwd dan we van de Noord-Engelse band gewend zijn en klinkt daardoor directer dan voorganger The Take Off And Landing Of Everything (2014). Het vertrek van drummer Richard Jupp laat ook z’n sporen na. Elbow is na diens vertrek teruggebracht tot viertal en leunt tegenwoordig nadrukkelijk op repetitieve drumpatronen- en samples die uit een doosje komen (of in ieder geval als zodanig klinken). Dat hoor je niet meteen terug in het elegant slepende openingsliedje Magnificent (She Says), dat enigszins misleidend het vertrouwde bandgeluid laat horen. Het zachte briesje Gentle Storm is wat dat betreft een stuk representatiever voor het zevende Elbow-album: repeterende drumtrack (in lichte galop), minimalistische muzikale omlijsting en stevig leunend op het troostrijke stemgeluid van de wederom ijzersterk zingende Garvey. Het daaropvolgende Trust The Sun volgt, gedragen door een paar goed getimede pianoaccenten, dezelfde weg. Ondanks die nieuwe aanpak klinkt Elbow natuurlijk nog regelmatig wel gewoon als Elbow, inclusief majestueus aanzwellende strijkers (Velvet Underground-afsluiter Kindling) en fraaie koortjes die een teder momentje (Head For Supplies) nog ietsjes verder omhoog kunnen tillen. Een enkele keer leiden de ondersteunende ritmes teveel af, zoals in de melancholieke Philly soul van Firebrand & Angel, en ligt irritatie op de loer. Het blijft gelukkig bij die uitzondering. Little Fictions is geen makkelijke plaat (welke Elbow-plaat wel?), maar dwingt groot respect af dankzij briljante ingevingen (de spookachtige zangpartijen van K2), ontroerende kwetsbaarheid (Montparnasse) en, in het dik acht minuten durende titelnummer, gewaagde songstructuren die rigoureus van kleur verschieten. Dat ‘midlifecrisis-dingetje’ van Garvey was zo slecht nog niet.

 

Little Fictions gratis thuis ontvangen, samen met het nieuwe Temples-album Volcano? Neem dan nú een abonnement op ons prachtblad en word automatisch lid van Club OOR! Klik hier voor alle info.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Muse demonstreert gebakken lucht op het Malieveld
concert

Muse demonstreert gebakken lucht op het Malieveld

Kunst hoeft niet per se iets te betekenen om mooi te zijn. Zo vind ik het werk van Mark Rothko ...
Peter Gabriel kijkt moedig vooruit in Ziggo Dome
concert

Peter Gabriel kijkt moedig vooruit in Ziggo Dome

Het contrast op de vierkante kilometer kan haast niet groter zijn. Terwijl Harry Styles (29) drie dagen lang de ArenA ...
De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop
OOR-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

Bestel de nieuwe OOR, met Queens Of The Stone Age, Christine And The Queens, Noel Gallagher, Altın Gün, Brutus & ...

Recensie: ELBOW - Little Fictions (album) | OOR