album
Pop

Agnes Obel

Myopia

DEUTSCHE GRAMMOPHON/UNIVERSAL

Dit jaar viert Agnes Obel niet alleen haar veertigste verjaardag en de release van Myopia, maar ook het tienjarig jubileum van Philharmonics. Sinds dat nagenoeg perfecte debuutalbum kregen haar betoverende pianospel en fluisterzang gezelschap van allerhande – vaak tokkelend bespeelde – strijkinstrumenten, beheerst slagwerk en computergestuurd gestoei met vocalen. Aan harde stijlbreuken heeft de Deense zich nooit gewaagd; haar herkenbare geluid is op natuurlijke wijze geëvolueerd.

Myopia, dat ‘bijziendheid’ betekent, is volgens de maakster een album over vertrouwen en twijfel: hoe betrouwbaar zijn je instincten en gevoelens? We moeten Obel op haar blauwe ogen geloven, want de teksten zijn door alle stemvervormingen nauwelijks verstaanbaar. Voor de luisteraar maakt het weinig uit. De sfeer en vorm van de liedjes komen weliswaar uit de inhoud voort (Island Of Doom gaat bijvoorbeeld over de dood van een dierbare en hoe moeilijk het is te accepteren dat je diegene nooit meer zult spreken), maar hebben die inhoud vervolgens eigenlijk helemaal niet meer nodig. In Roscian, Drosera en Parliament Of Owls laat Obel de woorden helemaal achterwege. Het doet aan de schoonheid van haar composities niets af. Als je even wilt ontsnappen naar een andere realiteit kun je met een gerust hart Myopia binnenstappen.

Lees meer

Agnes Obel maakte hij nieuwe album in een buitenwijk van Berlijn, waar ze tijdens het uitlaten van haar hond Woody alleen een benzinepomp, truckers en ratten tegenkwam. ‘Dat is de sfeer van de plek waar dit album gemaakt is, maar je kunt er geweldig werken.’ Lees hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR ontsluit de pophistorie: elke dag een klassiek verhaal!
het poparchief

OOR ontsluit de pophistorie: elke dag een klassiek verhaal!

We gaan iets leuks doen. Nu heel het land toch zo'n beetje in lockdown zit, unlocken wij het OOR-archief. Of minder ...
Blauwe Vear
album
Jack Poels

Blauwe Vear

‘Een Americana-album uit America’, zo noemt de trotse labeleigenaar het. Een ex-Limburger die het ook was opgevallen dat zanger-liedjesschrijver Jack ...
Gigaton
album
Pearl Jam

Gigaton

Bijna zeven jaar hebben we erop moeten wachten: een nieuw Pearl Jam-album. OOR’s meest gestaalde Pearl Jam-watcher recenseert 'Gigaton', track ...

Recensie: Agnes Obel - Myopia (album) | OOR