album
Rock

The Fatal Flowers

Radio Sessions 1985-1990

Birdfish

Zanger/gitarist Richard Janssen leek lang de muziekbusiness de rug toegekeerd te hebben. Tot begin 2019 plots een reünietournee werd aangekondigd. The Fatal Flowers zijn terug, maar klinken ze nog als in hun Younger Days?

Op dit speciaal uitgegeven toursouvenir (dubbel vinyl) in ieder geval wel. Het betreft niet eerder uitgegeven, voor de VPRO (1985-1989) en KRO/NCRV (1990) opgenomen radiosessies. Veertien proeven van bekwaamheid, al hadden dat er meer kunnen zijn: de sessies voor Nozems-a-gogo uit 1989 ontbreken, omdat ze eerder op de compilatie Younger Days (2002) verschenen. De groep onderging tussentijds twee wissels op gitaar en bas, en terugluisterend valt op dat de band nergens vernieuwend in was. De vier hier aanwezige covers, van The Only Ones, Neil Young, John Lennon en The Byrds, geven exact het spectrum weer waar de band muzikaal uit putte. Niet dat er in de punktijd in Engeland – of eerder in Canada of aan de Amerikaanse westkust – geen betere bands rondliepen, maar de Amsterdammers kwamen er met hun melodieuze gitaarrock, Americana en aan punk grenzende rock & roll indertijd behoorlijk mee weg. En terecht. Om maar eens een quote uit een andere tak van sport uit 1988 te gebruiken: ‘Dit was een goed stel hoor.’ Als ze nu live het niveau van deze radiosessies halen, zul je weinigen horen klagen.

Radio Sessions 1985-1990 is sinds 14 juni te streamen op de digitale platforms, vanaf 30 juni ligt de vinyl-uitgave in de winkel.

Lees hier ons concertverslag van The Fatal Flowers in TivoliVredenburg op 20 juni jl. Op donderdag 27 en vrijdag 28 juni geeft de groep haar laatste twee afscheidsoptredens in Paradiso, Amsterdam. Lees hier het interview dat we in maart met Richard Janssen in München hadden over zijn terugkeer naar het podium met zijn oude band.

Neem hier een halfjaarabonnement (€34) op OOR en krijg de dubbel-lp Radio Sessions 1985-1990 gratis als welkomstgeschenk. Wil je ook de vinyl-heruitgave van Johnny D. Is Back, de Fatal Flowers-klassieker uit 1988 die door Music On Vinyl in gelimiteerde oplage op 180 grams (geel!) vinyl is geperst, neem dan hier een jaarbonnement (€66,95).

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Concertfilm Eefje de Visser is beslist geen half werk
Film

Concertfilm Eefje de Visser is beslist geen half werk

Bitterzoet: de concertfilm is in essentie wat de titel aangeeft dat het is: een concertfilm. In pakweg anderhalf uur spelen ...
Jett Rebel in Paradiso: een virtuoos met flauwe grappen
concert
jett rebel

Jett Rebel in Paradiso: een virtuoos met flauwe grappen

Bezoekers nemen maandagavond in Paradiso plaats aan ronde tafeltjes die keurig anderhalf meter van elkaar gescheiden staan met daarop een ...

Recensie: The Fatal Flowers - Radio Sessions 1985-1990 (album) | OOR