album
Rock

The Fatal Flowers

Radio Sessions 1985-1990

Birdfish

Zanger/gitarist Richard Janssen leek lang de muziekbusiness de rug toegekeerd te hebben. Tot begin 2019 plots een reünietournee werd aangekondigd. The Fatal Flowers zijn terug, maar klinken ze nog als in hun Younger Days?

Op dit speciaal uitgegeven toursouvenir (dubbel vinyl) in ieder geval wel. Het betreft niet eerder uitgegeven, voor de VPRO (1985-1989) en KRO/NCRV (1990) opgenomen radiosessies. Veertien proeven van bekwaamheid, al hadden dat er meer kunnen zijn: de sessies voor Nozems-a-gogo uit 1989 ontbreken, omdat ze eerder op de compilatie Younger Days (2002) verschenen. De groep onderging tussentijds twee wissels op gitaar en bas, en terugluisterend valt op dat de band nergens vernieuwend in was. De vier hier aanwezige covers, van The Only Ones, Neil Young, John Lennon en The Byrds, geven exact het spectrum weer waar de band muzikaal uit putte. Niet dat er in de punktijd in Engeland – of eerder in Canada of aan de Amerikaanse westkust – geen betere bands rondliepen, maar de Amsterdammers kwamen er met hun melodieuze gitaarrock, Americana en aan punk grenzende rock & roll indertijd behoorlijk mee weg. En terecht. Om maar eens een quote uit een andere tak van sport uit 1988 te gebruiken: ‘Dit was een goed stel hoor.’ Als ze nu live het niveau van deze radiosessies halen, zul je weinigen horen klagen.

Radio Sessions 1985-1990 is sinds 14 juni te streamen op de digitale platforms, vanaf 30 juni ligt de vinyl-uitgave in de winkel.

Lees hier ons concertverslag van The Fatal Flowers in TivoliVredenburg op 20 juni jl. Op donderdag 27 en vrijdag 28 juni geeft de groep haar laatste twee afscheidsoptredens in Paradiso, Amsterdam. Lees hier het interview dat we in maart met Richard Janssen in München hadden over zijn terugkeer naar het podium met zijn oude band.

Neem hier een halfjaarabonnement (€34) op OOR en krijg de dubbel-lp Radio Sessions 1985-1990 gratis als welkomstgeschenk. Wil je ook de vinyl-heruitgave van Johnny D. Is Back, de Fatal Flowers-klassieker uit 1988 die door Music On Vinyl in gelimiteerde oplage op 180 grams (geel!) vinyl is geperst, neem dan hier een jaarbonnement (€66,95).

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'ESNS gaat door! Maar je vraagt je toch af: hoe dan?'
muziek in coronatijd

‘ESNS gaat door! Maar je vraagt je toch af: hoe dan?’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: The Fatal Flowers - Radio Sessions 1985-1990 (album) | OOR