album
pop

Roosbeef

Lucky

BUFFEL/M.A.R.S. WORLDWIDE

Vanwege haar liefde voor een kwantumfysicus die zwarte gaten onderzoekt, verhuisde Roos Rebergen drie jaar geleden naar Lexington, een middelgrote stad in Kentucky, waar ze werkte aan dit nieuwe album.

Ik stel mij voor dat je daar op elke straathoek een café hebt waar bebaarde mannen in door bretels opgehouden broeken dag en nacht met banjo’s en wasborden in de weer zijn. Roos houdt van cafés, weet ik toevallig, maar de bluegrass-invloeden zijn ver te zoeken. Alleen op Amerika II kun je met een beetje fantasie horen waar Lucky tot stand is gekomen. Een grotere impact heeft het moederschap. ‘De bossen zijn rijk en het kind heeft een kind’, zingt Rebergen in het verstilde Mathilde. In Noodaan zit een klokkenspel dat klinkt als een dromenvanger, zo’n ding dat je in een wieg hangt om je baby in slaap te sussen. Dichtbij klinkt inderdaad dichtbij, Rebergen croont haast, en je krijgt als luisteraar het gevoel dat je zelf weer een kind bent – een erg prettig gevoel, tot mijn schrik. ‘Vette vis, de volle pond / Een kloppend hart, ze is gezond / In volle glorie, een gave huid / De buit is binnen want, ze is eruit.’ Beste bevallingslied ooit.

Lees ook

Een paar jaar niets doen, dat was het plan. Dus trok Roos Rebergen met manlief Paul naar de Amerikaanse Midwest. Om te bevallen ook, want ze bleek zwanger. Toen ze terugkeerde trommelde ze haar band weer op. ‘Ze waren even bang dat ik alleen over mijn baby ging zingen.’ Dat is op Lucky niet het geval. Maar wel een beetje. Lees hier of in de nieuwe OOR.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: Roosbeef - Lucky (album) | OOR