album
pop

Cat Power

Sings Dylan - The 1966 Royal Albert Hall Concert

DOMINO/V2

Ze mag hem graag God Dylan noemen, dat zegt al genoeg. Bob Dylan is de grootste muzikale held van Chan Marshall, maar op haar drie coveralbums kwam hij pas twee keer voorbij. Dat werd vorig jaar rechtgezet, toen ze in de Londense Royal Albert Hall het volledige concert naspeelde dat Dylan en The Band (toen nog The Hawks) daar in mei 1966 gaven.

De legendarische bootleg met de ‘Judas!’-roeper bleek achteraf in Manchester te zijn opgenomen, maar de setlist was die tour elke avond hetzelfde. Vorig jaar vertelde Marshall in OOR dat ze Dylan mede waardeert omdat hij zijn songs live vaak radicaal verandert, wat ze op haar coveralbums zelf met andermans werk doet. Maar deze keer niet.

Aan arrangementen en teksten is niks veranderd, anders hadden we hier wellicht ook Judas- en boeroepers gehoord. Dat had wel iets gehad, maar het respect voor de meester is groot. De eerste helft is dus akoestisch, de tweede helft elektrisch. Vanaf opener She Belongs To Me hoor je al dat dit een goed idee was. ‘She’s got everything she needs, she’s an artist, she don’t look back’ – de eerste zinnen die Marshall zingt, gaan gewoon over haarzelf.

Haar licht hese en steeds zwaarder klinkende stem is enorm karaktervol en de dictie klopt, ze brengt Visions Of Johanna en Desolation Row net zo hypnotiserend als Dylan. Met meer rust, maar ‘God’ stond destijds natuurlijk stijf van de adrenaline voor het tweede, elektrische deel van de show. Dat wordt hier een stuk netter – maar naar behoren – gespeeld door haar vijfkoppige band dan op die beroemde Bootleg Series-plaat.

Echte rhythm & bluesstukken als Tell Me, Momma en Leopard-Skin Pill-Box Hat liggen Marshall vocaal iets minder, maar in Ballad Of A Thin Man en uitsmijter Like A Rolling Stone is ze in topvorm. Ze kent dit werk zo goed, en kan het misschien nu pas vol overtuiging brengen. In het publiek roept iemand ‘Judas’, Marshall antwoordt ‘Jezus’. Vast in scène gezet, de enige originele tekst die veranderd is.

Neem nu een halfjaar- (€34) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en ontvang gratis lp’s of cd’s, zoals ‘Sings Dylan’ van Cat Power. Kijk hier voor het aanbod.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013
winactie

Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013

Yasiin Bey (voorheen bekend als Mos Def) brengt een ode aan MF DOOM. Ofwel: de ene 'legend' eert de andere ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...

Recensie: Cat Power - Sings Dylan - The 1966 Royal Albert Hall Concert