album
Indie

Parquet Courts

Sympathy For Life

ROUGH TRADE/KONKURRENT

Een kleine tien jaar geleden werd Parquet Courts onthaald als een fijne slackerband in de traditie van Pavement. Maar dat was pas het begin. Op Human Performance (2016) en Wide Awake! (2018) ontpopte het kwartet uit Brooklyn zich tot een eclectische rockband waarvan je veel kunt verwachten. De millennialversie van The Clash, aldus collega Tom Springveld in zijn recensie van Wide Awake!.

De swingende titelsong daarvan wordt hier gelijk verslagen door het euforisch groovende Walking At A Downtown Pace, een geheide – slik – festivalhit. ‘I’m making plans for the day all of this is through’ is de openingszin daarvan, maar Sympathy For Life schijnt al voor de pandemie te zijn afgerond. Deels geïnspireerd door het diverse New Yorkse uitgaansleven komt Parquet Courts met een plaat die barst van de dansinvloeden, zonder dat het echte dansmuziek wordt. In de titelsong en Plant Life hoor je onmiskenbaar Remain In Light van Talking Heads terug. Het psychedelisch groovende Marathon Of Life doet zelfs aan Fela Kuti of Sly Stone ten tijde van There’s A Riot Goin’ On denken.

Bijna elke song heeft een vrij onweerstaanbare groove; de band produceert polyritmes, Afrobeat, funky baslijnen en dubgeluiden alsof ze nooit anders deden. Zelfs indierocksongs als Black Widow Spider en Homo Sapien profiteren van een veel geramdere ritmesectie dan voorheen. En dan is er nog het bezwerende Application Apparatus, dat begint als Kraftwerk, gaandeweg door allerhande noisegeluiden ontspoort en eindigt als Suicide. Of het op het eerste gehoor lullige walsje Just Shadows, dat Syd Barrett-achtige kwaliteiten bezit. Er valt veel te halen op Sympathy For Life: elke song is pakkend én muzikaal interessant, en dan hebben Andrew Savage en Austin Brown ook nog zinnige dingen te melden. Door steeds verder buiten de eigen comfortzone te denken, heeft Parquet Courts zichzelf wederom overtroffen.

Neem nu een halfjaar- (€34) op OOR en krijg Sympathy For Life van Parquet Courts gratis op vinyl! Bij een jaarabonnement (€66,95) krijg je zelfs twee lp’s. Kijk hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013
winactie

Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013

Yasiin Bey (voorheen bekend als Mos Def) brengt een ode aan MF DOOM. Ofwel: de ene 'legend' eert de andere ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...

Recensie: Parquet Courts - Sympathy For Life