album
Pop

JOHN MAYER

The Search For Everything

COLUMBIA/SONY MUSIC

John Mayer is Justin Bieber in spiegelbeeld. De laatste twee platen van de zanger en gitarist stonden vol ambachtelijke country en folk. Hij besteedde daarnaast een hoop tijd aan Dead And Company, een Grateful Dead-afsplitsing waarmee hij ook toerde. Mayer doet dezer dagen kortom alleen maar ‘serieuze muzikantendingen’. Maar de zanger wordt liever gezien als popster dan als serieus muzikant. Hij genoot intens van de tijd vlak na meesterwerk Continuum en opvolger Battle Studies, toen ieder radiostation hem draaide, hij verslaafd mocht zijn aan ‘seksdrug’ Jessica Simpson en tienermeisjes zich massaal voor zijn voeten gooiden.

Voor zijn zevende studioalbum The Search For Everything verzamelde Mayer de band achter Continuum (waaronder de legendarische Pino Palladino op bas), met als doel een soortgelijke plaat te maken. Een album dat Mayers oude tijden van mainstreamsucces doet herleven, maar muzikaal dus óók tiptop in orde is. Hij slaagt daar deels in. Opener Still Feel Like Your Man, licht funky gitaartrack Helpless, zwijmelsoullied Rosie en het enorm catchy Moving On And Getting Over zijn classic John Mayer. Deze nummers barsten van de speelse, vermoedelijk deels geïmproviseerde muzikaliteit en hebben een lichtvoetige old school vibe waarin gladde soul, blues en rock samenkomen. De rest van het album pakt iets minder goed uit. Waar Mayer bij zijn wandeling tussen kwaliteit en commerciële aantrekkingskracht ooit meer de linkerkant van de weg aanhield, kiest hij op The Search For Everything weer te vaak voor de rechterrijstrook. Love On The Weekend is bijvoorbeeld best een leuk liedje, maar wel weer veel meer doorsnee en poppier dan we van de zanger willen horen. Folkballade Changing en afsluiter You’re Gonna Live Forever In Me zijn eveneens geen slechte nummers, maar wel songs waarin écht muziekmeesterschap – waarvan we weten dat deze stergitarist het in zich heeft – wordt nagelaten om breed toegankelijk te blijven. The Search For Everything is een meer dan prima popplaat, maar Mayer kan véél beter dan dit en vertikt ’t gewoon. Dat irriteert.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

concert
Ayreon

Het wondere universum van Ayreon

Uitgesloten was het; dat Arjen Lucassen de muziek van zijn progmetalproject Ayreon ooit zou vertalen naar een livesetting. Dat maakte ...
nieuws
Eddie Vedder

Eddie Vedder speelt met straatmuzikanten

Het moet je hart even stil doen staan: een verzoek om te jammen met Eddie Vedder. Het gebeurde een straatmuzikant ...
album
Angus & Julia Stone

Snow

Angus Stone heeft zijn eigen studio. De Belafonte heet ie, vernoemd naar de boot in Wes Andersons The Life Aquatic ...