album
SOUL/R&B

HOW TO DRESS WELL

Total Loss

DOMINO/MUNICH/V2

‘I love to fly’, zegt een dromerige stem aan het begin van Say My Name Or Say Whatever. Het is een van de lost youth in de film Streetwise over de op straat levende jeugd van Seattle in 1983. Ze dromen van betere tijden. Maar: ‘The only bad part about . . .

Die falsetto, die doet het ‘m. Het is net een echte zwarte r&b-zanger, als hij smacht naar liefde, smeekt om een tweede kans. Alleen in Running Back en het aansluitende & It Was U wordt het ondergetekende (géén r&b-fan) met close harmony-zang en knippende vingers allemaal iets te gelikt. De rest van de tijd houdt de rafelige productie het razend spannend (want minimaal). In de meer orkestrale nummers neigt het net als op de EP Just One (2011) zelfs naar Bon Iver en Antony, zo indringend is het hoge stemgeluid van de Amerikaanse slaapkamerproducer en zo levensecht zijn hartezeer. De eenzaamheid grijpt je tijdens Cold Nites (geschreven met Forest Swords) en Set It Right bij de keel. Zelf haat hij de term, maar Total Loss is een nieuw hoogtepunt in de ‘hipster r&b’, misschien wel van hetzelfde niveau als The xx (voor wie producer Rodaidh McDonald ook al eens wat werk deed) en James Blake, en ver voor Jamie Woon en The Weeknd.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: HOW TO DRESS WELL - Total Loss (album) | OOR