album
Rock

KINGS OF LEON

WALLS

RCA/SONY MUSIC

De albumtitel WALLS blijkt een afkorting. De letters zouden staan voor We Are Like Love Songs. Ja, dat zal best. Het is een iets te gemakkelijke intikker om dan te verklaren dat dat wel eens anders geweest is. Er waren namelijk tijden dat de drie broers en hun neef, opgegroeid . . .

Daar hoort blijkbaar een hoes bij waarop de heren net het hoofd boven een bad ezelinnenmelk kunnen houden. Op de achterkant van het cd-boekje steken die hoofden zowaar in een eierdoosje. Tja. De carrière van de groep verloopt al bijna even vreemd. De uit Nashville afkomstige gitaarband doordrenkte zijn songs met country- en rockinvloeden uit de jaren zestig en zeventig. Het duurde even voor de wereld door had dat hun songs van grote klasse waren en die karakteristieke stem met dat fraaie rauwe randje grote festivalweides kon doen smelten. Because Of The Times (2007) en Only By The Night (2008) verschaften Kings Of Leon terecht een megastatus. Daarna werd het snel minder, vervelend, saai en zowel compositorisch als op de podia ronduit matig. Met plichtmatig je rol vervullen pak je geen groot publiek in. WALLS brengt daar slechts een beetje verandering in. Niet vanwege de productie van Markus Dravs (Coldplay, Arcade Fire), want die klinkt eigenlijk net iets te gelikt. Ook niet door het net niet funky genoeg swingende Around The World of het gejaagde Find Me. Maar wel omdat er toch weer een paar sterke liedjes op staan. Waste A Moment bijvoorbeeld is pakkend, maar mist het scherpe randje dat Sex On Fire onweerstaanbaar maakte. In de meer gevoelige sector blinken het simpel gehouden Muchacho, het dreigende Over en het ingehouden gezongen Walls uit, omdat die stem van Caleb Followill nog altijd een kwetsbaar hartje van iemand met liefdesverdriet kan doen smelten. ‘You tore out my heart / You threw it away’. Hij verdient weer een paar fans meer die dat hart snel willen oprapen. Nu maar hopen dat hij geen bezwaar maakte tegen het doneren ervan.

WALLS van Kings Of Leon gratis thuisbezorgd krijgen, samen met Control van Kensington? Neem dan nú een abonnement op ons prachtblad en word ook nog eens automatisch lid van Club OOR! Klik hier voor alle info.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: KINGS OF LEON - WALLS (album) | OOR