album
HOUSE

ISOLÉE

We Are Monster

PLAYHOUSE/NEWS

Rest, de eerste cd van Isolée uit 2000, was zo'n zeldzame, obscure, stuiterige, freaky houseplaat die aanvankelijk leek te verzuipen in de massaliteit van het danceaanbod, maar vijf jaar na dato nog steeds even fris en origineel klinkt als destijds, voor wie het wilde horen . . .

Beau Mot Plage, de culthit van die plaat, moet Rajko Müller uit Frankfurt een mooi jaarsalaris hebben opgeleverd, zo vaak werd het gelicenseerd voor allerhande cd’s – dj-mixen van populaire house-dj’s, loungecompilaties en cd’s vol ‘moeilijke’ elektronica. Isolée viel overal tussen. De term microhouse viel, maar die mag je weer vergeten. We Are Monster is iets minder excentriek, ritmisch wat strakker en neigt naar disco. De gekte is evenwel gebleven: in de maffe huppelende keyboardmotiefjes, de plompe basgeluiden, de dubecho’s, de duistere, unheimische sfeer en in de alsmaar psychedelischer wordende klankkleur. Müller verleidt met housebeats en slaat dan aan het freaken. Hij vervormt, verdraait, vervreemdt, totdat We Are Monster eerder als een postpunkplaat klinkt dan als fijn dj-materiaal. Wat het wel is, en dat is de kunst.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: ISOLÉE - We Are Monster (album) | OOR