concert

Fink stijl- en sfeervol in Doornroosje

Fink zat eerder dit jaar in de metro in zijn woonplaats Berlijn. Op de stoel naast hem een trendy tasje vol met vers gekocht vinyl. Kek hoedje op z’n hoofd en dan is er natuurlijk nog dat grijze baardje. Een jongeman spreekt Fin Greenall (45) aan en zegt dat ie ‘m cool vindt. Waarop Greenall antwoord: ‘I’m not a hipster, I’m just vintage.’ Geen speld tegen te krijgen, want Fink rockte deze stijl lang voordat ie hip werd.

Bovenstaande anekdote deelt de Brit aan een uitverkocht Doornroosje, dat het gretig luisterend tot zich neemt. Fink is dan drie nummers onderweg, maar kan al weinig meer fout doen. Greenall en zijn band steken namelijk in topvorm en met het uitkomen van prima laatste plaat Resurgam is er alleen maar meer sterk materiaal om uit te kiezen. We zagen de band in 2015 in Groningen en zien vanavond sterke overeenkomsten en één groot verschil: in Doornroosje staan twee drumstellen. Daarachter twee totaal verschillende drummers: de een hard en direct, de ander subtiel en creatief.

Het zorgt voor een extra dimensie, een extra laagje zwart in de toch al sombere songs. Een zessnarige basgitaar timmert het laatste kiertje met frisse lucht dicht. Ritmisch zit het vanavond zeker snor, al sneeuwt de leadgitaar heel af en toe onder in het slaggeweld. De lichtshow is bijna gelijk aan die van twee jaar geleden. Warme kleine spotjes – niet te tellen zoveel – en een hyperactieve rookmachine zorgen voor een schitterend gezicht: smaak- en sfeervol.

Sfeervol is sowieso een alleraardigste typering van de muziek van Fink. Het blues-uitstapje Sunday Night Blues Club Volume 1 van eerder dit jaar wordt overgeslagen. Wat overblijft is afkomstig van de laatste drie platen, waar stuk voor stuk mooie, bezwerende en serieuze liedjes op staan. Grote hit Looking to Closely krijgt een anekdote mee: ‘Ik wilde dit nummer van het album schrappen, omdat ik ‘m te commercieel vond. Mijn manager – met wie ik al twintig jaar werk – zei grappend: als je dat doet, dan stop ik jochie’. Greenall daarna knipogend: ‘Grote fout natuurlijk, ik had ‘m moeten schrappen’.

Omdat er in de songs eigenlijk geen ruimte voor is, probeert Greenall het tussen de nummers door vooral luchtig te houden (‘Excuse me a moment, I still have a concert to do’). Nederland praat uiteraard graag tijdens concerten, maar vanavond blijft Doornroosje grotendeels stil – je mond dichthouden is zo moeilijk ook niet. Het is fijn om te zien dat de band hier met volle teugen van geniet, met high fives, knuffels en stralende gezichten als leidend voorbeeld. Tot slot neemt de band met een grote glimlach en een buiging een klaterend applaus in ontvangst. Terecht natuurlijk, want wat was het weer prachtig, al zijn we blij dat we weer de frisse buitenlucht in kunnen.

Fotografie: Vincent Moll

Gezien: 21 november, Doornroosje, Nijmegen

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nu met nog meer keus!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nu met nog meer keus!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Lokerse Feesten dag 5: The Pretenders, Novastar en Triggerfinger
concert
The Pretenders

Lokerse Feesten dag 5: The Pretenders, Novastar en Triggerfinger

De Lokerse Feesten staan er om bekend regelmatig sterren uit het verleden opnieuw een podium te bieden om ze te ...
Dave Grohl lanceert PLAY, een tweedelige mini-documentaire
nieuws
Foo Fighters

Dave Grohl lanceert PLAY, een tweedelige mini-documentaire

Foo Fighters-frontman Dave Grohl heeft PLAY online gezet. PLAY is een tweedelige mini-documentaire waarin Grohl in 23 minuten een nummer ...

Recensie: Fink stijl- en sfeervol in Doornroosje (concert) | OOR