concert

Geslaagd verjaardagsfeest Enter Shikari

Zou het er dan eindelijk van komen? Een show van Enter Shikari die niet lichtelijk tegenvalt. Want hoewel de Britten er steevast een bonte avond van maken, muzikaal gezien maakt de band er nog al eens een potje van. Vanavond is het allemaal anders. We gaan niet roepen dat Enter . . .

Als Death Letters om acht uur de avond mag openen is het al lekker vol in de grote zaal van de Melkweg. Helemaal uitverkocht is het niet, maar veel zal het niet gescheeld hebben. De twee Dordtenaren spelen een zeer behoorlijke set, raken het publiek af en toe kwijt met hun uitgesponnen postrockpassages, maar mogen overall dik tevreden zijn. Tweede voorprogramma Your Demise – op Powerfest ook al in de Melkweg – speelt volledig inwisselbare en middelmatige hardcore, dus die laten we verder buiten beschouwing.

Enter Shikari begint de set met de mededeling dat gitarist Liam Clewlow (Rory, voor vrienden) vandaag jarig is. Oh god, als dat maar niet betekent dat de band al de hele dag aan de zuip en blow is in Amsterdam. Dat valt mee. Vanaf opener Solidarity speelt Enter Shikari zijn beste show tot nu in de Melkweg. Alles klopt vanavond. De zaal verandert al snel in een zwetende massa vol ontblote bovenlijven, het geluid is verrassend goed en Reynolds klimt van balkon naar balkon, springt naar beneden en vergeet ondertussen gelukkig niet om heel aardig te zingen.

Het lukt de straatschoffies uit Londen vanavond zonder moeite om het unieke geluid dat de band op cd heeft, te vertalen naar het podium. Het is strak, de rustige nummers zijn uit de setlist verdwenen (of je moet No Sssweat als rustpuntje willen zien) en na een geweldige set met Mothership, Hectic en natuurlijk afsluiters Sorry You’re Not A Winner en Juggernaut als hoogtepunt smeekt het publiek in de toegift om The Jester. Terwijl Reynolds het balkon maar weer eens opklimt, speelt de rest van de band het laatste beetje energie uit de fans. Een uitputtingsslag, dat was het vanavond. Maar wel een heel fijne.

Fotografie: Sanne Glasbergen

Gezien: 17 juni 2011, Melkweg, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen
abo-actie

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Shame, ...
Music Of The Spheres
album
Coldplay

Music Of The Spheres

Opmerkelijk: op 'Everyday Life', de vorige Coldplay, zong Chris Martin over kinderleed, wapenbezit en migranten. Op 'Music Of The Spheres', ...
Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis
concert

Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis

Nu de concerten na twintig lange maanden weer op gang komen, staan Nick Cave en Warren Ellis vooraan in de ...

Recensie: Geslaagd verjaardagsfeest Enter Shikari (concert) | OOR