concert

Greatest hits-show Alexisonfire blaast Melkweg met gemak omver

De beste manier om als band zalen weer vol te krijgen? Simpel: stoppen. Alexisonfire stond in 2010 voor het laatst in de Melkweg, toen was de zaal voor de helft gevuld. We zijn acht jaar, een break-up en een halfslachtige reünie verder en zie hier: de Max is al weken van te voren uitverkocht. Is er in die jaren veel veranderd bij de Canadese posthardcoreband? Neuh, eigenlijk niet. En dat is maar goed ook, want Alexisonfire is ook in 2018, zonder enig nieuw materiaal, nog altijd met gemak buitencategorie.

Nadat de band in 2011 uit elkaar viel omdat gitarist Dallas Green er niet meer zoveel zin in had, waarschijnlijk ook omdat zijn solocarrière als City & Colour stiekem beter liep dan die met zijn herriebandje, speelde de band in 2012 nog wat afscheidsshows, voordat in 2015 de eerste reünietour werd aangekondigd. Door slechts sporadisch te spelen houdt de band het leuk voor zichzelf. En leuke bijkomstigheid, het zorgt voor uit z’n voegen barstende concertzalen.

Alexisonfire opent vanavond met Young Cardinals en blaast de hongerige Melkweg direct van de sokken. Frontman George Pettit ziet er iets minder woest uit dan vroeger en doet nog het meest denken aan een iets zwaarderde versie van Theo Maassen. De zanger is sowieso wat knuffelbaarder geworden. De vorige keer gooide hij nog een camera kapot van een fan die het podium op was geklommen en werden stagedivers wat onvriendelijk aan de kant geduwd. Nu springen de fans letterlijk in zijn armen, voordat ze door Pettit met liefde en een grote grijns op zijn gezicht terug het publiek in worden gegooid. Wel oppassen voor je rug George!

Dallas Green staat onverstoorbaar als altijd de cleane stukken te zingen, andere gitarist en zanger Wade MacNeil vermaakt zich tegen het einde van de show met een stukje When Doves Cry en bassist Chris Steele probeert als verbindende factor overal tussendoor te springen. Dat lukt natuurlijk niet echt, want Alexisonfire is altijd al een band van eilandjes geweest en dat is vanavond niet anders. Helemaal niet erg ook, want juist de concentratie van Green en MacNeil zorgen ervoor dat Alexisonfire live zo verschrikkelijk goed klinkt. En geef toe: er is geen band met drie zulke goede livezangers. Verrassingen zijn er verder niet, of het moet zijn dat Dog’s Blood de setlist heeft gehaald, de titeltrack van de laatste EP met nieuw werk van de band uit 2010.

Verder spelen de vijf keurig alle hits vanavond. De nadruk ligt op Crisis (2006), waarvan Drunks, Lovers, Sinners en This Could Be Anywhere In the World tegen het einde van de reguliere set het meest indruk maken. Oudjes Waterwings (And Other Poolside Fashion Faux Pas) en .44 Caliber Love Letter van het titelloze debuut uit 2001 zijn dan al gespeeld. ‘Jullie maken het ons zo ontzettend makkelijk’, vertrouwt Pettit het publiek nog toe, voordat hij z’n shirt traditiegetrouw aan stukken scheurt. Als de toegift begint – met onder meer Pulmonary Archery en Watch Out!-klassiekers Accidents en Happiness By The Kilowatt – heeft de band allang een gewonnen wedstrijd gespeeld. Alexisonfire heeft hier vanavond gewoon een onvervalste greatest hits-show staan afdraaien. Niets meer en niets minder. Als ze dit eens per acht jaar blijven doen, zal de zaal in 2026 ook weer vol staan.

Fotografie: Arend Jan Hermsen

Gezien: 6 juni 2018, Melkweg, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

A Hero's Death
album
Fontaines D.C.

A Hero’s Death

‘Een introverte, introspectieve plaat’ moest het worden, die ‘moeilijke tweede’, zo vertellen de mannen van de Ierse postpunktrots Fontaines D.C ...
Made Of Rain
album
The Psychedelic Furs

Made Of Rain

Je hebt vintage postpunkbands die zelfs op pensioengerechtigde leeftijd nog beluisterbaar nieuw werk uitbrengen (al houdt het na Wire en ...
Fontaines D.C.: 'De insteek was dit keer postpunk-Beach Boys'
interview

Fontaines D.C.: ‘De insteek was dit keer postpunk-Beach Boys’

Dit interview met Grian Chatten en Conor Deegan III, respectievelijk zanger en bassist van het Ierse Fontaines D.C., vond plaats ...

Recensie: Greatest hits-show Alexisonfire blaast Melkweg met gemak omver (concert) | OOR