concert

Smashing Pumpkins is luid, rauw en intens in AFAS Live

Eindelijk weer in de oude bezetting zijn The Smashing Pumpkins van Billy Corgan bezig aan een Europese tournee. En toch voert nostalgie geen hoogtij, want daar blijken de Pumpkins anno 2019 in de AFAS Live nog veel te scherp voor.

Enigszins treurig kun je de recente jaren van de Smashing Pumpkins wel noemen. Steeds geruislozer verschenen nieuwe albums, die veel minder aandacht kregen dan de capriolen van Billy Corgan, die investeerde in het profworstelen en bevriend raakte met Britney Spears. Meerdere malen deed Corgan zijn beklag daarover in interviews. Waarom kreeg zijn band niet meer krediet? Het leek een verloren gevecht: zijn inmiddels drie decennia oude band leek een tikkie uitgespeeld.

Terecht? Niet helemaal. Op recentere albums als Oceania en Monuments To An Elegy staan ook nummers die goed in elkaar zitten, zoals ook pakweg de monsterriff in The Everlasting Gaze, van het altijd onderschat gebleven Machina / The Machines Of God uit 2000, er nog altijd genadeloos inhakt. Het is allemaal goed te horen in de afgeladen AFAS Live, waar Corgan in een geweldig decor met drie gigantische poppen zijn band door een setlist die de hele geschiedenis van de band samenvat dirigeert.

Zoals The Cure op Pinkpop een paar dagen eerder op Pinkpop ook al indrukwekkend minutieus te werk ging, zo doen de Pumpkins dat vanavond ook. Uiterst geconcentreerd gaat de band van start, vijf minuten voor de aangekondigde aanvang, ook als een teken van gretigheid. Terwijl in het stadion naast de AFAS Live Metallica juist een vermoeide indruk blijkt te maken is hier alles anders. Meteen vanaf de aftrap is de show van de Pumpkins luid, rauw en intens. Geweldig blijkt ook het geluid, waarin je ieder detail terug kunt horen. De gitaarmuren die de Pumpkins vanavond optrekken klinken al snel zo lekker dat je er voorgoed tegen aan zou willen leunen.

Publieksparticipatie is er aanvankelijk nog niet. Die komt later pas, als de kop eraf is en de spierballen getoond. Zodra iedereen weer weet waar deze band toe in staat is gaat het gas enigszins van het pedaal en ontpopt gek genoeg vooral de toch teruggetrokken gitarist James Iha zich tot gangmaker. Tamelijk droogkomisch wordt hij steeds brutaler. ‘Zing gerust mee’’, zegt Corgan tegen fans, ‘als je de tekst kent.’ ‘Maar als je die tekst niet kent, get the fuck out’, voegt Iha daar grappend aan toe. Fans hadden veel verwacht van vanavond, maar onderling spelplezier en dit soort grapjes met fans: nee, dat niet. Blijkbaar is de band echt ontspannen en tevreden geraakt.

Ondertussen giert de nostalgie natuurlijk ook door de zaal. Ga maar na: platen als Siamese Dream en Gish zijn natuurlijk klassiekers, belangrijk in de levens van heel veel mensen. En dat is te zien ook. Aan het aantal mobiele telefoons die de lucht inschieten als nummers als Tonight, Tonight, Disarm en 1979 gespeeld worden. Aan de vele luchtgitaarsolo’s van mannen met bezwete voorhoofden en fanatieke grijnzen. En aan de verkoop bij de merchandisestand na afloop, waar het ouderwets storm loopt. De Pumpkins anno 2019 zijn nagenoeg weer compleet, alleen D’Arcy ontbreekt, en de band blijkt uit op het eren van het eigen, indrukwekkende oeuvre. Kippenvel krijg je er van, zeker als je net als zoveel andere dertigers bent opgegroeid met hun muziek.

Fotografie: Luuk Denekamp

Gezie: 11 juni 2019, AFAS Live, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

'Charli XCX brengt het nú naar mijn huiskamer'
muziek in coronatijd

‘Charli XCX brengt het nú naar mijn huiskamer’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist en mede-thuisblijver Hooijer de ontwikkelingen in ...
OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Notes On A Conditional Form
album
The 1975

Notes On A Conditional Form

Het moge duidelijk zijn dat het ontstaan én de rappe verspreiding van het coronavirus een van de eerste grote, voor ...

Recensie: Smashing Pumpkins is luid, rauw en intens in AFAS Live (concert) | OOR