nieuws

Christine McVie (79) van Fleetwood Mac overleden

Christine McVie van Fleetwood Mac is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de band woensdagavond bekend. De zangeres en toetseniste sloot zich in 1970 aan bij de band, nadat ze trouwde met bassist John McVie.

Openingsfoto Raph_PH (CC)

Een kwart eeuw lang behoorde Christine McVie (geboren als Christine Perfect) met Stevie Nicks en Lindsey Buckingham tot de voornaamste songwriters van de groep. Ze schreef onder meer de hits Don’t StopHold Me, Everywhere en – wellicht haar mooiste – Songbird. Samen met het hippiekoppel Nicks-Buckingham was ze als songwriter verantwoordelijk voor het klassieke album Rumours (1977).

McVie was ver daarvoor al actief in de Engelse blueswereld met de band Chicken Shack, dat in 1968 een hit scoorde met het door haar gezongen I’d Rather Go Blind. Die roots heeft ze nooit helemaal verloochend, zelfs haar meest poppy bijdragen aan Fleetwood Mac-platen hebben een bluesy ondertoon, in contrast met de mystische inslag van Stevie Nicks en de aanstekelijke pop van Lindsey Buckingham.

Haar huwelijk met John McVie strandde in 1976, maar ze behield zijn achternaam. Eerder had ze een relatie met blueslegende John Mayall, die haar verwerkte in songs als Leaping Christine en Little Girl. Ook had McVie een tumultueuze liefdesrelatie met Beach Boys-drummer Dennis Wilson, kort voor zijn verdrinkings­dood in 1983. Met haar latere echtgenoot Eddy Quintela schreef ze de aalgladde megahit Little Lies.

In 1998 stapte Christine McVie uit Fleetwood Mac om in 2014 weer terug te keren voor een reeks tournees. Ze nam door de jaren heen drie albums op onder haar eigen naam. In 2017 bracht ze samen met Buckingham nog de plaat Lindsey Buckingham/Christine McVie uit. Op Twitter spreken haar bandleden van een ‘een ongelooflijk mens en een gerespecteerde muzikant die universeel geliefd was’.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR's Eindlijst 2023: dit zijn de 20 beste albums van het jaar
lijst

OOR’s Eindlijst 2023: dit zijn de 20 beste albums van het jaar

Het is weer zover: 55 popjournalisten, radio-dj’s en prominente muziekvolgers stuurden hun top 10 in en het beste album van ...
OOR Recensiebijbel: de klassiekers en vergeten parels uit 52 jaar OOR
oor-shop

OOR Recensiebijbel: de klassiekers en vergeten parels uit 52 jaar OOR

Stop de persen! Ons tweede boek is klaar. Two years in the making, ruim vier kilo in de hand, op glorieus ...
Eerste namen Pinkpop 2024: Måneskin, Calvin Harris en Ed Sheeran
eerste namen

Eerste namen Pinkpop 2024: Måneskin, Calvin Harris en Ed Sheeran

Ook Nothing But Thieves, Royal Blood, Froukje, Sam Smith, Avril Lavigne en Greta van Fleet spelen volgend jaar op de ...

Christine McVie (79) van Fleetwood Mac overleden (nieuws) | OOR