nieuws

Christine McVie (79) van Fleetwood Mac overleden

Christine McVie van Fleetwood Mac is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de band woensdagavond bekend. De zangeres en toetseniste sloot zich in 1970 aan bij de band, nadat ze trouwde met bassist John McVie.

Een kwart eeuw lang behoorde Christine McVie (geboren als Christine Perfect) met Stevie Nicks en Lindsey Buckingham tot de voornaamste songwriters van de groep. Ze schreef onder meer de hits Don’t StopHold Me, Everywhere en – wellicht haar mooiste – Songbird. Samen met het hippiekoppel Nicks-Buckingham was ze als songwriter verantwoordelijk voor het klassieke album Rumours (1977).

McVie was ver daarvoor al actief in de Engelse blueswereld met de band Chicken Shack, dat in 1968 een hit scoorde met het door haar gezongen I’d Rather Go Blind. Die roots heeft ze nooit helemaal verloochend, zelfs haar meest poppy bijdragen aan Fleetwood Mac-platen hebben een bluesy ondertoon, in contrast met de mystische inslag van Stevie Nicks en de aanstekelijke pop van Lindsey Buckingham.

Haar huwelijk met John McVie strandde in 1976, maar ze behield zijn achternaam. Eerder had ze een relatie met blueslegende John Mayall, die haar verwerkte in songs als Leaping Christine en Little Girl. Ook had McVie een tumultueuze liefdesrelatie met Beach Boys-drummer Dennis Wilson, kort voor zijn verdrinkings­dood in 1983. Met haar latere echtgenoot Eddy Quintela schreef ze de aalgladde megahit Little Lies.

In 1998 stapte Christine McVie uit Fleetwood Mac om in 2014 weer terug te keren voor een reeks tournees. Ze nam door de jaren heen drie albums op onder haar eigen naam. In 2017 bracht ze samen met Buckingham nog de plaat Lindsey Buckingham/Christine McVie uit. Op Twitter spreken haar bandleden van een ‘een ongelooflijk mens en een gerespecteerde muzikant die universeel geliefd was’.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...
Keane in AFAS Live: heel veel vrees, erg weinig hoop
concert

Keane in AFAS Live: heel veel vrees, erg weinig hoop

Naast me zit iemand gebiologeerd ieder cameraperspectief in en rondom zijn huis te bekijken. Hij ziet er niet bepaald uit ...

Christine McVie (79) van Fleetwood Mac overleden