Popronde 2022

OOR Talent: het zelfonderzoek van Katie Koss

Alsof er niets gebeurd is, zo gaat Popronde 2022 van start, na twee jaar van organisatorische Barbapapa-trucs. Het moest wel, want nieuw talent bleef zich aandienen. Popronde 2022 gaat traditiegetrouw van start op 10 september in Nijmegen, om op 3 december te eindigen met een eindfeest in Amsterdam. Daartussen worden maar liefst veertig steden aangedaan, waar de honderd talenten hun kunsten laten horen in popzalen, theaters, kroegen, kerken, kledingwinkels, kapperszaken en zelfs een opticien. Honderd? Ja, de helft minder dan normaal. Ziedaar het corona-effect. Dat betekent ook minder OOR Talents. In plaats van dertien kozen we voor acht talenten. Hier stellen we ze aan je voor. Vandaag: Katie Koss.

Uit: Groningen

Wat: Zwoele, intieme indiepop die ergens over gaat

Waarom: Katie Koss stelt zichzelf prikkelende vragen, waar ze graag filosoferend een antwoord op zoekt. De luisteraar mag mee zoeken.

Track: girl u did good is zo’n track waar de koptelefoon voor is uitgevonden: het liedje trekt je de wereld van Katie Koss in.

Nederland maakte kennis met Katja Poltavets toen ze met MEAU een duet zong in de tv-uitzending voor de slachtoffers in Oekraïne. Als Katie Koss zingt de 26-jarige singer-songwriter over andere zaken dan de situatie in het land van haar familie. Female empowerment bijvoorbeeld, maar ook persoonlijke groei, eigenwaarde en de wijze waarop de maatschappij tegen vrouwen en hun lichamen aankijkt. ‘Ik maak muziek omdat ik mijzelf als persoon wil ontdekken en ontwikkelen’, zegt ze. ‘In mijn muziek reflecteer ik op mijn gedachten en hoe die zich verhouden tot die van anderen. Zo onderzoek ik bijvoorbeeld waarom ik mij ergens voor schaam of ergens boos over word.’ Daarbij durft ze een standpunt in te nemen. ‘Als artiest wil je een verhaal vertellen waar mensen naar willen luisteren. Ik vind het leuk als mijn overtuigingen uitgedaagd worden en ik zo gedwongen word mijn perspectief te verbreden. Dat gebeurt pas op de momenten dat je uitgedaagd wordt om verder te kijken dan je neus lang is. Ik hoop dat ik met mijn muziek die rol ook voor anderen kan vervullen.’

Wanneer: Nijmegen: 10 sept – LUX – zaal, Apeldoorn: 16 sept – GIGANT, Delft: 22 sept – Bebop, Woerden: 25 sept – Drinkerij ‘t Bierhuys, Den Bosch: 07 okt – De Keulse Kar, Haarlem: 08 okt – Hart, Uden: 14 okt – Kruisheren Kapel, Tilburg: 27 okt – Rijslust, Hilversum: 13 nov – De Vorstin.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment
Elftal

OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen volgens de redactie. Dit is ...
De laatste dans van De Dijk in Ziggo Dome
concert
de dijk

De laatste dans van De Dijk in Ziggo Dome

'De laatste kans om De Dijk te zien', zo werd de eerste Ziggo Dome-show aangekondigd. Vervolgens ging er nóg zo'n ...

OOR Talent: het zelfonderzoek van Katie Koss (Popronde 2022) | OOR