album
POP

MADNESS

Absolutely / 7

SALVO/PIAS

Deel 2 en 3 in de zevendelige reeks Madness-reissues die dit jaar gecompleteerd zal worden. Absolutely (met de hitsingles Baggy Trousers, Embarrassment en The Return Of The Los Palmas 7) lag in 1980 nog nadrukkelijk in het verlengde van debuut One Step Beyond. Opwekkende skadeunen en poppy refreinen deden . . .

De alledaagse sores van de Britse working class, verwoord in liedjes over opstaan terwijl het buiten nat en grijs is. Het was de opmaat voor House Of Fun (de enige Britse nummer 1-hit van Madness, met veertien top 20-hits in de eerste drie jaar toch een singlesband bij uitstek) en The Rise & Fall, het meest volwassen en avontuurlijke groepsalbum, beide uit 1982. Die zullen ongetwijfeld op deel 4 aan bod komen. Deel 2 is compleet met alle b-kantjes en videoclips én een bonus-cd met een BBC-registratie (21 nummers) van het concert dat men op 23 december 1980 in de Hammersmith Odeon in Londen gaf. De eerste twee albums live, zeg maar. Deel 3 is aangevuld met videoclips, een knallende BBC-sessie (drie nummers), wederom alle b-kantjes, een liveversie van het beste nummer van die plaat, Grey Day, en de non-albumsingle It Must Be Love, een cover van Labi Siffre. Mooie, uitpuilende serie.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: MADNESS - Absolutely / 7 (album) | OOR