album
pop

Beck

Colors

CAROLINE/UNIVERSAL

Wat leuk voor die Paul McCartney dat Kanye West en Rihanna hem eens in de schijnwerpers zetten, twitterden tieners bij de release van FourFiveSeconds. Een soortgelijke generatiekloof openbaarde zich toen het jaren negentig-fenomeen Beck er in 2015 als outsider met de Grammy Award voor album van het jaar vandoor ging.

Met zijn bescheiden singer-songwriterplaat Morning Phase troefde hij de top van de commerciële pop af: medegenomineerden Beyoncé, Ed Sheeran, Pharrell Williams en Sam Smith hadden het nakijken. Kanye let him finish. Hoe dan ook: Beck Hansen (47) is weer helemaal terug en net zoals vroeger komt hij na een introvert album weer met een eclectische popplaat. Hij maakte ‘m met Greg Kurstin (Adele, Sia, de laatste Foo Fighters), waarschijnlijk de meest gewilde producer van het moment. Het afronden van Colors had wat voeten in aarde; in de zomer van 2015 verscheen de eerste single Dreams al, een jaar later volgde Wow. Het lijkt erop dat Beck met Kurstin – ze speelden samen bijna alles in – een echte nu-pop-plaat wilde maken. Colors bevat voornamelijk elektronisch vormgegeven, uptempo popsongs met pompende dansritmes die muzikaal soms wel aan Sia doen denken. Feelgood en zomers, maar ook pompeus en stampvol geproduceerd, waardoor de songs soms aan kracht verliezen. Het al twee jaar oude Dreams is een voltreffer, net als het funky No Distraction en het Beatlesque Dear Life, met een aanstekelijk Lady Madonna-pianomotiefje. Liedjes als I’m So Free en Seventh Heaven worden ontsierd door de volle in your face-productie. Bijna elke track wil een hit zijn, maar de plaat is vermoeiend voor de oren. Colors heeft meer lucht nodig. Wellicht had Beck zijn eigen Deadweight of Tropicalia, met dezelfde zomerse insteek, als uitgangspunt moeten nemen. Al met al is Colors een knap gemaakte plaat, die toch een licht onbevredigende indruk achterlaat.

Word nu lid van OOR en krijg het nieuwe album van Beck én dat van St. Vincent helemaal gratis!

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: Beck - Colors (album) | OOR