album
Metal

MASTODON

Emperor Of Sand

WARNER

De zanger/gitarist van een van de belangrijkste hedendaagse metalbands haat metal. En geeft grif toe dat hij zijn medebandleden bij de metal vandaan te probeert krijgen. Zijn uitspraken kwamen Brent Hinds op veel kritiek te staan. Vervolgens pende hij samen met Mastodon toch een plaat die zich zonder enige moeite kan nestelen in de longlist van beste metalplaten van 2017.

Doet hij dan iets verkeerd? Of juist iets goed? Opener en eerste single Sultan’s Curse is nog een progmetal-headbanger op ouderwetse leest. De korte en poppy opvolger Show Yourself markeert dan misschien wel de invloed van Hinds en de ommezwaai naar een minder metalachtig geluid. Ook op de rest van de plaat vind je kruimels van een muzikale interesse die verder rijkt dan metal: de belletjes in Steambreather, de synths in Clandestiny of de ballad-achtige uitstapjes in Roots Remain. Wat wel onmiskenbaar blijft, is de wendbaarheid van het viertal. Ook nu heeft de plaat een zwaar onderliggend thema – kanker en zijn doodsvonnis – maar de band weet er handig voor te zorgen dat de donderwolken niet te dik worden. Brent Hinds mag metal dan nog zo haten, met dit soort platen blijft Mastodon wel in de kopgroep van datzelfde genre.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

concert
Ayreon

Het wondere universum van Ayreon

Uitgesloten was het; dat Arjen Lucassen de muziek van zijn progmetalproject Ayreon ooit zou vertalen naar een livesetting. Dat maakte ...
nieuws
Eddie Vedder

Eddie Vedder speelt met straatmuzikanten

Het moet je hart even stil doen staan: een verzoek om te jammen met Eddie Vedder. Het gebeurde een straatmuzikant ...
album
Angus & Julia Stone

Snow

Angus Stone heeft zijn eigen studio. De Belafonte heet ie, vernoemd naar de boot in Wes Andersons The Life Aquatic ...