album
pop

Miles Kane

Coup De Grace

VIRGIN EMI/UNIVERSAL

Miles Kane zou een uitstekend romanpersonage zijn. Hij gaat door het leven als ‘die andere van The Last Shadow Puppets’. Het LSP-woord valt in beschouwingen op het werk van Arctic Monkeys zelden; voor Alex Turner is die band slechts een geinig zijprojectje.

Kane’s soloalbums worden daarentegen altijd afgezet tegen die van de Puppets, alsof hij ze alleen maar maakt om de tijd te doden tot Turner zin heeft om te keten. Zo liggen de verhoudingen inderdaad een beetje: dat we vijf jaar op dit album moesten wachten, heeft alles met de agenda van Turner te maken. Maar laten we niet vergeten dat Kane’s solowerk behoort tot het beste wat de Britpop dit decennium voortbracht. Coup De Grace (spreek uit: koedekrah) breekt niet zozeer met de Kinks/Beatles-traditie van de vorige platen, maar breidt die uit met funk en (hard)rock. Dat laatste dankzij vervlogen Britpop-hoop Jamie T, die aan drie nummers meeschreef en zorgde een gevoel dat Kane ‘sort of punky’ noemt. Je zou er ook de vooraankondiging van een vroegtijdige midlifecrisis in kunnen horen. Als je met The Misfits wilt flirten moet je all-in gaan, anders ben je Marco Borsato met een luchttrompet (Cry On My Guitar). Verderop klinkt Kane wel degelijk venijnig (Charlie Manson, Silverscreen), maar ballads Loaded en Killing The Joke laten een futloze indruk achter. Kane sprak onlangs – enigszins verkapt – de hoop uit even groot te worden als Arctic Monkeys. Dat zal voorlopig een droom blijven.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Simulation Theory
album
Muse

Simulation Theory

De tijd dat de internationale pers laaiend enthousiast stond te wachten op een nieuw album van Muse is al een ...
The Beatles (The White Album)
album
The Beatles

The Beatles (The White Album)

In februari 1968 trokken The Beatles naar Rishikesh in India om daar deel te nemen aan een cursus meditatie bij ...

Recensie: Miles Kane - Coup De Grace (album) | OOR