album
pop

Miles Kane

Coup De Grace

VIRGIN EMI/UNIVERSAL

Miles Kane zou een uitstekend romanpersonage zijn. Hij gaat door het leven als ‘die andere van The Last Shadow Puppets’. Het LSP-woord valt in beschouwingen op het werk van Arctic Monkeys zelden; voor Alex Turner is die band slechts een geinig zijprojectje.

Kane’s soloalbums worden daarentegen altijd afgezet tegen die van de Puppets, alsof hij ze alleen maar maakt om de tijd te doden tot Turner zin heeft om te keten. Zo liggen de verhoudingen inderdaad een beetje: dat we vijf jaar op dit album moesten wachten, heeft alles met de agenda van Turner te maken. Maar laten we niet vergeten dat Kane’s solowerk behoort tot het beste wat de Britpop dit decennium voortbracht. Coup De Grace (spreek uit: koedekrah) breekt niet zozeer met de Kinks/Beatles-traditie van de vorige platen, maar breidt die uit met funk en (hard)rock. Dat laatste dankzij vervlogen Britpop-hoop Jamie T, die aan drie nummers meeschreef en zorgde een gevoel dat Kane ‘sort of punky’ noemt. Je zou er ook de vooraankondiging van een vroegtijdige midlifecrisis in kunnen horen. Als je met The Misfits wilt flirten moet je all-in gaan, anders ben je Marco Borsato met een luchttrompet (Cry On My Guitar). Verderop klinkt Kane wel degelijk venijnig (Charlie Manson, Silverscreen), maar ballads Loaded en Killing The Joke laten een futloze indruk achter. Kane sprak onlangs – enigszins verkapt – de hoop uit even groot te worden als Arctic Monkeys. Dat zal voorlopig een droom blijven.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: Miles Kane - Coup De Grace (album) | OOR