album
pop

Nick Mulvey

New Mythology

FICTION/VIRGIN

Een gestaag groeiende groep muzikanten is in deze turbulente tijden op zoek naar wat ons als mensen bindt. Zo ook Nick Mulvey, die zich – net als op voorganger Wake Up Now (2017) – van zijn geëngageerde kant toont op zijn derde album New Mythology.

De basis van zijn folkpopliedjes is hetzelfde gebleven: een akoestische gitaar die wordt aangevuld met piano, synths, bas en drums. Er zit een prettig soort zachtheid in zijn midtempo nummers, die zowel qua thema’s als sfeer doen denken aan José González’ album Local Valley. Ook Mulvey is op zoek naar verbinding, op verschillende vlakken. Hij vindt die in de natuur en het heelal (The Gift, Another Way To Be), in zichzelf (Star Nation) en in zowel zijn eigen geschiedenis (Begin Again (Love You Just The Same)) als die van de mensheid. In het prachtige Mecca zingt hij ‘We move in fear / We move in desire / How we feel now was felt by the ancients’. Een concept als liefde en de emoties die daarbij horen, zijn in essentie door de eeuwen heen weinig veranderd. Toch plaatst hij in het even mooie Causes kanttekeningen bij de gemakkelijke maar niet per se juiste keuzes die hij velen ziet maken. ‘We hate suffering / But we hold on to its causes.’ New Mythology is een overtuigend en soms ontroerend pleidooi voor eenheid, door Nick Mulvey gebracht in aangenaam relaxte liedjes.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van King Of ...
Hit Me Hard And Soft
pop
Billie Eilish

Hit Me Hard And Soft

Hit Me Hard and Soft – waar hebben we dat eerder gehoord? Ik moest zomaar denken aan de titeluitleg van ...
TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows
jubileum

TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows

TivoliVredenburg opende tien jaar geleden haar deuren. We vieren het verjaardags­feestje mee met een terugblik in tien memorabele concerten ...

Recensie: Nick Mulvey - New Mythology