album
pop

Alex Roeka

Rauw Genade

EXCELSIOR/V2

Was hij tien jaar geleden wellicht nog een vreemde eend in de bijt bij het Excelsior-label, na vijf albums met huisproducer Frans Hagenaars en zijn ‘bandje’ met multi-instrumentalist Reyer Zwart en drummer Jeroen Kleijn heeft zanger/liedjesschrijver Alex Roeka (74) zich ontpopt als Excelsiors eigen Leonard Cohen. Neêrlands eigen brompot, met zijn eigen, vaak donkere kijk op de wereld, de mens en de liefde.

In openingstrack Zanger Van Leven, Liefde En Dood noemt hij zichzelf een zingende nachtneuroot, die knoken van dansers laat kraken in een lied van lust en leugen. Na een zichzelf opgelegde retraite in het winderige Zeeland met een pak gedichten onder de arm ontpopt hij zich ook als de zanger van golven, wolken en licht. Nog even, want daarna duwen ze hem naar eigen zeggen in een gesticht. Weemoedige Roeka heeft in zijn ‘rauwe genade’ oog voor angsten, levenslust, vergankelijkheid, oude liefdes, behulpzame migranten in den vreemde en een overleden vriend die niet paste in die muisgrijze mal. Als de schijnbaar rusteloze ziel ingehouden over de liefde voor zijn vriendin zingt in Diep Aan Je Gehecht en even zacht en gevoelig om vergeving vraagt in Nog Even, hoor je een van de sterkste maar evengoed meest breekbare liedjesschrijvers van de lage landen – vechtend tegen de verandering.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Recensie: Alex Roeka - Rauw Genade (album) | OOR