album
indie

Rolling Blackouts Coastal Fever

Hope Downs

SUB POP/KONKURRENT

Voor zover het in dit tijdperk nog nodig is om te zeggen: geloof niet alles wat u leest. Gezemel over dat ‘de gitaar in de popmuziek’ weer eens dood is bijvoorbeeld, soms triomfantelijk ondersteund met nieuwsberichten over – ‘zie je wel!’ – het mogelijke faillissement van gitaarbouwer Gibson. Fake news.

Zolang onze nationale indiepoptrots Johan nog albums als Pull Up aflevert, zolang er platen verschijnen als Francis Trouble van Albert Hammond Jr. (geloof niet alles wat u leest, maar wél dat dat tot dusver de beste gitaarpopplaat van 2018 is) en zolang er bands opstaan als Moaning, Lewsberg en Rolling Blackouts Coastal Fever is er op gitaarpop- en indierockgebied geen enkele reden om ongerust te zijn. En al helemáál niet meer nu het albumdebuut van laatstgenoemden er is. ’t Is even oefenen op de bandnaam, maar vanaf dat punt biedt Hope Downs geen obstakels meer en kunnen de juichende profetieën uit de agendarubriek van de vorige OOR schaamteloos op herhaling: ‘de debuutplaat is klaar, de festivalshows zijn geboekt, de verwachtingen zijn na de EP’s Tall Tight (2015) en The French Press (2017) hooggespannen, kortom, 2018 wordt het jaar van RBCF.’ Knappe jongen die in de tussentijd een reden verzint om de vijf Australiërs niet massaal in het hart te sluiten: de tien songs op Hope Downs – stuk voor stuk hits met een kartelrandje – sprankelen en rinkelen in de beste tradities die ze down under kennen (van The Go-Betweens tot The Clean tot The Chills), het driekoppige schrijftalent in de band krijgt alle ruimte, het strakke tempo houdt achteloos de aandacht vast en de teksten zijn zo grillig als het leven zelf: soms schijnt de zon en soms ook niet, maar gelukkig is er altijd koffie. Dat eindejaarslijstje komt wel vol.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: Rolling Blackouts Coastal Fever - Hope Downs (album) | OOR