album
indie

Rolling Blackouts Coastal Fever

Hope Downs

SUB POP/KONKURRENT

Voor zover het in dit tijdperk nog nodig is om te zeggen: geloof niet alles wat u leest. Gezemel over dat ‘de gitaar in de popmuziek’ weer eens dood is bijvoorbeeld, soms triomfantelijk ondersteund met nieuwsberichten over – ‘zie je wel!’ – het mogelijke faillissement van gitaarbouwer Gibson. Fake news.

Zolang onze nationale indiepoptrots Johan nog albums als Pull Up aflevert, zolang er platen verschijnen als Francis Trouble van Albert Hammond Jr. (geloof niet alles wat u leest, maar wél dat dat tot dusver de beste gitaarpopplaat van 2018 is) en zolang er bands opstaan als Moaning, Lewsberg en Rolling Blackouts Coastal Fever is er op gitaarpop- en indierockgebied geen enkele reden om ongerust te zijn. En al helemáál niet meer nu het albumdebuut van laatstgenoemden er is. ’t Is even oefenen op de bandnaam, maar vanaf dat punt biedt Hope Downs geen obstakels meer en kunnen de juichende profetieën uit de agendarubriek van de vorige OOR schaamteloos op herhaling: ‘de debuutplaat is klaar, de festivalshows zijn geboekt, de verwachtingen zijn na de EP’s Tall Tight (2015) en The French Press (2017) hooggespannen, kortom, 2018 wordt het jaar van RBCF.’ Knappe jongen die in de tussentijd een reden verzint om de vijf Australiërs niet massaal in het hart te sluiten: de tien songs op Hope Downs – stuk voor stuk hits met een kartelrandje – sprankelen en rinkelen in de beste tradities die ze down under kennen (van The Go-Betweens tot The Clean tot The Chills), het driekoppige schrijftalent in de band krijgt alle ruimte, het strakke tempo houdt achteloos de aandacht vast en de teksten zijn zo grillig als het leven zelf: soms schijnt de zon en soms ook niet, maar gelukkig is er altijd koffie. Dat eindejaarslijstje komt wel vol.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nieuwe keuzes!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Simulation Theory
album
Muse

Simulation Theory

De tijd dat de internationale pers laaiend enthousiast stond te wachten op een nieuw album van Muse is al een ...
The Beatles (The White Album)
album
The Beatles

The Beatles (The White Album)

In februari 1968 trokken The Beatles naar Rishikesh in India om daar deel te nemen aan een cursus meditatie bij ...

Recensie: Rolling Blackouts Coastal Fever - Hope Downs (album) | OOR