album
Indie

WIRE

Silver/Lead

PINK FLAG/KONKURRENT

Van oude mensen, de dingen die maar niet voorbij gaan. En gelukkig maar, in dit geval. Want de vader aller Britse postpunkbands mag dan – met tussenstops – al veertig jaar aan de gang zijn, de creatieve bron weigert op te drogen en een sentiment als ‘nostalgie’ is de heren nog altijd volslagen vreemd: anderhalf liedje uit de hoogtijdagen (eind jaren zeventig, de tijd van klassieke albums als Pink Flag en 154) is tegenwoordig de maximale vangst tijdens hun concerten. Vóóruit moet het en vóóruit zal het.

Met grote sprongen gaat dat overigens niet: sinds de Glorieuze Herrijzenis met Send (2003) bracht Wire al zes albums uit en die waren redelijk inwisselbaar, met een uitschieter naar boven in de vorm van het bevlogen Wire (2015), dat bovendien met In Manchester het beste Wire-popliedje (let wel: da’s iets anders dan een gewoon popliedje) van de 21ste eeuw bevatte. Op het nu verschenen Silver/Lead staat trouwens ook zo’n fraai exemplaar: Short Elevated Period. Minstens zo catchy. De rest van de plaat is, het zat eraan te komen, Wire-volgens-het-boekje. Sierlijk kruisende gitaren, hard klappend drumwerk, zoetig-melodieuze (Colin Newman) dan wel zakelijk-brommende zang (Graham Lewis) en een gevoel voor sfeer en structuur die je nergens anders in de popmuziek hoort. Waarbij de tekstuele aanpak nog precies zo ongrijpbaar is als in de prille Wire-jaren: horen we hier fijne ironie, omfloerste maatschappijkritiek of gewoon abstracte woordkunst? Van alles een beetje, vermoed ik, plus wat gedecideerde oudemannenwijsheden. Intrigerende plaat. Alweer.

Op donderdag 11 mei speelt Wire in de De Helling in Utrecht.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

concert
Ayreon

Het wondere universum van Ayreon

Uitgesloten was het; dat Arjen Lucassen de muziek van zijn progmetalproject Ayreon ooit zou vertalen naar een livesetting. Dat maakte ...
nieuws
Eddie Vedder

Eddie Vedder speelt met straatmuzikanten

Het moet je hart even stil doen staan: een verzoek om te jammen met Eddie Vedder. Het gebeurde een straatmuzikant ...
nieuws
The Killers

The Killers naar de Ziggo Dome

The Killers komen naar Nederland. Op woensdag 28 februari 2018 staan Brandon Flowers en co in de Ziggo Dome in ...