album
Indie

MOSS

Strike

EXCELSIOR/V2

Nog maar net heeft Moss een jubileumtour in het kader van hun 12,5-jarig bestaan achter de rug of de Amsterdamse band levert een album af waar de energie en het spelplezier vanaf spatten. Op Strike is de donkerte van Ornaments en We Both Know The Rest Is Noise verdreven om plaats te maken voor een zeker optimisme, zij het met de bekende vlaag weemoed.

In het openingsnummer The Promise vallen die twee meteen mooi samen, waarna in Bored To Death verende drums en een even simpel als doeltreffend basloopje een aanstekelijke basis vormen voor echoënde gitaren. With You en I Don’t See You Trying zijn opzwepend, waarna gas wordt teruggenomen in It’s So Hard To Keep A Secret. Al in de eerste paar nummers etaleert Moss zijn kwaliteit op haast achteloze wijze, met melodieën die meteen blijven hangen, spanning in de opbouw en catchy ritmes. Toch is de sfeer een andere dan op alle voorgangers, want opener, relaxter. Wilde haren, gejaagdheid en bewijsdrang hebben plaatsgemaakt voor ontspanning. Voorman Marien Dorleijn en de zijnen slaan ook nu weer nieuwe wegen in, zoals in My Decision, een nummer met new wave-invloeden en een Cure-achtige baslijn, dat net als Me Me Me meanderende gitaarpartijen heeft. Slechts spaarzaam is er een synthesizer te horen; Strike is vooral een gitaarplaat, waarop de band een mooie balans in tempo heeft weten te vinden. Bassist Koen van de Wardt heeft de band inmiddels verlaten om zich fulltime bezig te kunnen houden met zijn project Klangstof, maar de door Daniel Rose ingespeelde baspartijen klinken alsof hij al jaren bandlid is. Een belangrijke rol is weggelegd voor producer Arne van Petegem (Styrofoam), die de opnames in de Antwerpse studio Vantage Point – thuisbasis van dEUS – streng begeleidde. Daardoor konden Dorleijn, gitarist Michiel Stam en drummer Finn Kruyning zich richten op het uitwerken van hun muzikale ideëen. Steeds als je denkt dat de Amsterdammers zichzelf niet meer kunnen overtreffen, doen ze precies dat en op verrassende wijze bovendien. Op deze manier kan Moss makkelijk nog eens 12,5 jaar mee.

 

Strike van Moss gratis thuis ontvangen, samen met Stad En Land van The Kik? Neem dan nú een abonnement op ons prachtblad en word automatisch lid van Club OOR! Klik hier voor alle ins & outs.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

<span class="club">Club</span> <span class="oor">OOR</span> was op Pinkpop
nieuws

Club OOR was op Pinkpop

OOR was op Pinkpop! We waren er met een eigen Club OOR-stand, waar verschillende artiesten langskwamen om een krabbel uit te ...
Pinkpop dag 1: Pearl Jam als verloren zoon
concert
Pearl Jam

Pinkpop dag 1: Pearl Jam als verloren zoon

De 49ste editie van Pinkpop vindt dit weekend weer plaats in Landgraaf en OOR is alle drie de dagen van ...
Bird Dog Dante
album
John Parish

Bird Dog Dante

John Parish is al een kwart eeuw een onmisbare rechterhand voor Polly Jean Harvey, alsmede een alom gewaardeerde producer, songschrijver ...

Recensie: MOSS - Strike (album) | OOR