album
World

JUNGLE BY NIGHT

The Traveller

V2

Je krijgt meteen zin een vliegticket te kopen. Als reizen bij iedereen voor zoveel frisse inspiratie en nieuwe inzichten leidt als bij de inmiddels volwassen twintigers van het ooit piepjong begonnen Jungle By Night dan zou dat bijna drie keer per jaar verplicht gesteld moeten worden. U begrijpt, de albumtitel . . .

The Traveller is een Culture Shock indeed. Afrobeat, elementen uit de cumbia, breaks uit Ethiopië en Turkse psychedelica zijn er ook nog steeds. De groep durft er zelfs dieper in te duiken en het zonder enige gêne te vermengen met zowel Westerse elementen uit de funk en hiphop als in het verre oosten opgedane akkoordenschema’s en melodielijnen. Ook niet onbelangrijk: stiekem zijn dit stuk voor stuk heel goede muzikanten geworden, die elkaar veel vrijheid gunnen. Opnieuw speelt toetsenist Pyke Pasman in veel tracks een onweerstaanbare, bijna onnavolgbare hoofdrol, maar ook de drie percussionisten en de wederom steeds origineler wordende blazerspartijen stuwen deze instrumentale club naar grote hoogten. Er zijn ook een paar prachtige rustmomenten, maar het overgrote deel swingt de pan uit. Wie stil kan zitten bij The Ottoman Highlands en Morning Stretch en niet positief verrast is door de waanzinnige breaks tijdens Extortion moet vóór Schiphol even langs de dokter.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in A'dam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in A’dam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: JUNGLE BY NIGHT - The Traveller (album) | OOR