album
rock

THIRTY SECONDS TO MARS

America

INTERSCOPE/UNIVERSAL

Jared Leto. Hij blijft voor mij toch altijd de man over wie z’n manager voorafgaand aan een interview zei: ‘Hij geeft geen handen. Als hij z’n vuist uitsteekt geef je hem een boks, anders ga je gewoon zitten.’ Laten we eerlijk zijn, Leto is natuurlijk de perfect man you love to hate. Alles wat ie doet, gaat met het Grote Gebaar. Voor iedere filmrol hongert ie zichzelf uit of leeft ie zich zo in dat Jim Carrey’s vertolking van Andy Kaufman erbij verbleekt. Althans, dat vindt ie zelf. Het is een beetje aanstellerig allemaal.

Komen we bij America, het vijfde album van z’n bandje Thirty Seconds To Mars. Ook al van dat over-de-top-gedoe. Het begint al met de hoes. Bij OOR kregen we de ‘six American names’-uitvoering (wat de naam Jesus ertussen doet is me een raadsel), maar er is er ook eentje met de meest populaire seksstandjes en een met de best verdienende YouTube-sterren. U snapt: dit is niet zomaar een album, dit is een kunstwerk. Althans, tot je daadwerkelijk naar de muziek gaat luisteren. Dan blijkt dat vriend Leto gewoon hits wil scoren. En dus horen we ineens veel elektronica, synths en andere hippe klanken. In de pathetische opener Walk On Water bijvoorbeeld (volgens Leto een aanklacht tegen het politieke klimaat in de VS), waarop Imagine Dragons jaloers zou zijn. Sowieso zijn de teksten om te huilen. Quasi-diepzinnig allemaal. Dieptepunt is Live Like A Dream: ‘Live like a dream, broken but free, live like a dream / Everybody sing oh, oh, oh.’ Vertaal het naar het Nederlands en het zou van Fransje Duits kunnen zijn. Is America daarmee een slecht album? Ach, als moderne popplaat voor de jongere generatie blijft ie best overeind. Met dank ook aan A$AP Rocky, dankzij wie One Trick Mind een écht leuk nummer is. Thirty Seconds To Mars is een ongevaarlijke boyband. En dat is prima. Of ik die boks van Jared kreeg destijds? Sterker nog, ik kreeg een knuffel! Eigenlijk is het gewoon een schatje.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

<span class="club">Club</span> <span class="oor">OOR</span> was op Pinkpop
nieuws

Club OOR was op Pinkpop

OOR was op Pinkpop! We waren er met een eigen Club OOR-stand, waar verschillende artiesten langskwamen om een krabbel uit te ...
Pinkpop dag 2: tekens van boven
concert
Foo Fighters

Pinkpop dag 2: tekens van boven

De 49ste editie van Pinkpop vindt dit weekend weer plaats in Landgraaf en OOR is alle drie de dagen van ...
Pinkpop dag 3: van de roze hoed en de zwarte rand
concert

Pinkpop dag 3: van de roze hoed en de zwarte rand

De 49ste editie van Pinkpop vond dit weekend weer plaats in Landgraaf en OOR was alle drie de dagen van ...

Recensie: THIRTY SECONDS TO MARS - America (album) | OOR