album
rock

THIRTY SECONDS TO MARS

America

INTERSCOPE/UNIVERSAL

Jared Leto. Hij blijft voor mij toch altijd de man over wie z’n manager voorafgaand aan een interview zei: ‘Hij geeft geen handen. Als hij z’n vuist uitsteekt geef je hem een boks, anders ga je gewoon zitten.’ Laten we eerlijk zijn, Leto is natuurlijk de perfect man you love to hate. Alles wat ie doet, gaat met het Grote Gebaar. Voor iedere filmrol hongert ie zichzelf uit of leeft ie zich zo in dat Jim Carrey’s vertolking van Andy Kaufman erbij verbleekt. Althans, dat vindt ie zelf. Het is een beetje aanstellerig allemaal.

Komen we bij America, het vijfde album van z’n bandje Thirty Seconds To Mars. Ook al van dat over-de-top-gedoe. Het begint al met de hoes. Bij OOR kregen we de ‘six American names’-uitvoering (wat de naam Jesus ertussen doet is me een raadsel), maar er is er ook eentje met de meest populaire seksstandjes en een met de best verdienende YouTube-sterren. U snapt: dit is niet zomaar een album, dit is een kunstwerk. Althans, tot je daadwerkelijk naar de muziek gaat luisteren. Dan blijkt dat vriend Leto gewoon hits wil scoren. En dus horen we ineens veel elektronica, synths en andere hippe klanken. In de pathetische opener Walk On Water bijvoorbeeld (volgens Leto een aanklacht tegen het politieke klimaat in de VS), waarop Imagine Dragons jaloers zou zijn. Sowieso zijn de teksten om te huilen. Quasi-diepzinnig allemaal. Dieptepunt is Live Like A Dream: ‘Live like a dream, broken but free, live like a dream / Everybody sing oh, oh, oh.’ Vertaal het naar het Nederlands en het zou van Fransje Duits kunnen zijn. Is America daarmee een slecht album? Ach, als moderne popplaat voor de jongere generatie blijft ie best overeind. Met dank ook aan A$AP Rocky, dankzij wie One Trick Mind een écht leuk nummer is. Thirty Seconds To Mars is een ongevaarlijke boyband. En dat is prima. Of ik die boks van Jared kreeg destijds? Sterker nog, ik kreeg een knuffel! Eigenlijk is het gewoon een schatje.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: THIRTY SECONDS TO MARS - America (album) | OOR