album
pop

Vreemde Kostgangers

Nachtwerk

UNIVERSAL

Als het gaat om liedjes schrijven, platen maken en een zaal vermaken staan Boudewijn de Groot, George Kooijmans en Henny Vrienten hun mannetje. Maar dat hun gelegenheidstrio Vreemde Kostgangers zo’n succes zou worden, hadden toch weinigen kunnen bevroeden.

Met hun gitaarpop met afwisselend melancholieke en geestige teksten hebben de mannen duidelijk iets losgemaakt. Bij hun publiek, maar zeker ook bij zichzelf. Zo toont De Groot zich een productiever en spitsvondiger tekstschrijver dan in al die jaren solo. En klinken Kooymans en Vrienten relaxter dan we van ze gewend zijn. Niet in je eentje een plaat hoeven dragen, maar half afgemaakte ideeën kunnen doorschuiven naar een collega-songsmid werkt blijkbaar heel bevrijdend. Koud een half jaar na hun eerste album ligt er met Nachtwerk een al even geslaagd vervolg. Muzikaal opnieuw heel divers en flink gekleurd door de akoestische gitaarpop uit de jaren zeventig, die toen heel weinig Nederlandstalig werd gemaakt. De ambachtelijke spielerei in teksten als Schrijven, Mocht Je Een Minnaar Willen, Een Eenzaam Avontuur en Ik Heb Een Hekel Aan De Blues verraadt dat er aan de keukentafels bij de heren thuis flink is gelachen. Die kameraderie verklaart ook meteen waarom bij de Vreemde Kostgangers, net als ooit bij de Traveling Wilburys, het geheel meer is dan de som der delen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
OOR Tipt: Left Of The Dial
achtergrond
SONS

OOR Tipt: Left Of The Dial

Left Of The Dial is de laatste aanwinst binnen de Nederlandse verzameling van showcasefestivals. Het Rotterdamse evenement biedt een spannende ...

Recensie: Vreemde Kostgangers - Nachtwerk (album) | OOR