concert

Dutch Pop Nights in Duitsland, dag 3

Mozes & The Firstborn, Jo Goes Hunting en GOSTO. Drie totaal verschillende bands met stuk voor stuk een eigen geluid. De een maakt garagerock, de ander elektronische pop en de laatste verweeft allerlei stijlen tot een mix die de band zelf beschrijft als alternatieve popmuziek. Toch hebben de drie ook iets gemeen: ze willen doorbreken in het buitenland. En dus stappen ze met z’n allen een busje in om Duitsland te veroveren. OOR lift mee en doet verslag van de mini-tournee. Met vandaag als laatste stop: Keulen.

Dag 3

De derde en daarmee ook gelijk de laatste dag voert de bands naar Keulen. Met meer dan zeshonderd kilometer in het vooruitzicht belooft het een lange reis te worden. Een aantal bandleden zijn gisteravond het nachtleven van Berlijn ingedoken en verschijnen wat brak aan het ontbijt. Iets later dan gepland was, rijdt het gezelschap richting de Domstad. Waarschijnlijk is het de reden dat Jo Goes Hunting tijdens de busreis opvallend rustig is. Iedereen doet vooral zijn eigen ding. Terwijl de een de tijd volmaakt door te slapen of een boek te lezen, is frontman Jimmi druk bezig met een app op de telefoon van gitarist Sjoerd Krul. Het is een virtuele studio waarin je instrumenten kunt opnemen en willekeurige geluiden verwerkt tot een loop, precies zoals hij zelf ook zijn muziek maakt. De drummer wordt er wild enthousiast van en leeft zich uit op de telefoon van de gitarist. Binnen de kortste keren heeft hij het eerste aanzetje voor een nummer opgenomen. ‘Goed bewaren’, zegt hij tegen Sjoerd ‘Wie weet doen we er nog een keer wat mee’.

Vanavond spelen de bands in het Arteather. Met een capaciteit van meer dan driehonderd man is het veruit de grootste zaal van de toer. Het Keulse Ehrenfeld staat bekend om zijn streetartcultuur en creativiteit. Net als gisteren staat ook dit poppodium in een van de creatievere wijken van de stad.

Terwijl Jo Goes Hunting aan de soundcheck begint, ondervindt Roel Vermeer van GOSTO problemen aan zijn stem. Tijdens het laatste nummer in Berlijn begon zijn stem te schuren, waardoor hij nu sommige noten niet meer kan halen. Nog geen twee weken geleden kampte de Rotterdammer met een keelontsteking, waar de naweeën vanavond van op spelen. Tijdens zijn eigen soundcheck neemt Roel een rigoureus besluit: hij cancelt het optreden. Een moeilijke beslissing aangezien er verwacht wordt dat er vanavond een groot aantal fans en potentiële Duitse boekers in de zaal staat. ‘Het is zo kut dat dit precies nu gebeurt. Deze shows zijn super belangrijk, maar ja shit happens, stemproblemen kun je nou eenmaal niet altijd controleren’, zegt drummer Mats Voshol. Het is niet anders en Roel besluit zijn stem optimale rust te geven door vroeg op de avond terug naar het hostel te gaan. Aan de overige twee bands de taak om het gat in het tijdschema op te vullen.

Het is qua publiek een stuk rustiger in de zaal dan de afgelopen dagen. Het stugge publiek reageert met matig enthousiasme op de overgebleven bands. Aan de energie van de muzikanten ligt dat in ieder geval niet. Want ook al is het de derde dag de manier waarop ze optreden is minstens zo energiek als op de eerste dag. De set van Mozes & The Firstborn en Jo Goes Hunting komt vanavond zelfs beter tot zijn recht door de langere speelduur.

De volgende ochtend splitsen de bands zich op. Terwijl Jo Goes Hunting in alle vroegte vertrekt om hun eerste show ooit in Londen te spelen, plakken de heren van Mozes & The Firstborn twee extra optredens vast aan deze Duitse tournee. Het viertal vertrekt naar Pfarrkichen om vanavond weer te spelen.

GOSTO keert als enige terug naar Nederland en ook voor hen staat er nog een optreden op de agenda. Vanavond speelt de band een show in het Patronaat in Haarlem. Een lange en goede nacht heeft voor de stem van Roel niet het gewenste effect gehad waar hij op gehoopt had. Nog steeds heeft de zanger veel last zijn stem, wat ook het eigen optreden in Haarlem in gevaar brengt. Met de hoop op een goede afloop stapt de band de bus in om richting Nederland te rijden. Ondanks de vele gemberthee en rust hakt Roel halverwege de reis de knoop door: het gaat echt niet lukken.

Het is mooi en schrijnend tegelijkertijd om de oprechte verslagenheid en teleurstelling bij de muzikanten te zien wanneer de zanger het meedeelt. De afgelopen dagen is duidelijk geworden dat GOSTO een hechte groep is. Hoewel de meligheid af en toe de spuigaten uitloopt, zijn het momenten zoals dit die laten zien waarom de sfeer onderling zo goed is.

Een duidelijk aangeslagen Roel Vermeer wordt direct gesteund door zijn bandmaatjes. De fragiele stem van de zanger heeft de laatste tijd vaker kuren. Tijdens de eerste dag vertelde Roel dat hij roken ziet als een vorm van relaxen en om zijn hoofd leeg te maken voor een optreden. ‘Ik ben per direct gestopt met roken. Het voelt echt als een aanslag op mijn stem nu’, zegt hij tegen de rest van de band. ‘We gaan er samen voor zorgen dat je de beste fucking zanger van de wereld wordt man’, klinkt het vanuit de bus. Voor GOSTO is het een teleurstellend einde van een tournee die zo voorspoedig begon. Des al niet te min heeft iedere band zijn visitekaartje in Duitsland achter gelaten en druppelen de eerste boekingen van onze Oosterburen binnen. Voor sommige bands was het een eerste kennismaking met het buitenland, maar voor geen van hen zal de laatste geweest zijn.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

nieuws

Zanger Chester Bennington (Linkin Park) overleden

Zanger Chester Bennington van Linkin Park is overleden. Volgens de Amerikaanse site TMZ heeft de 41-jarige frontman zelfmoord gepleegd. Verschillende ...
nieuws
Linkin Park

In Memoriam: Chester Bennington (1976-2017)

Chester Bennington is dood. Het nieuws van de dood van de zanger van Linkin Park wordt gisterenavond Nederlandse tijd als ...
nieuws
Passenger

Passenger stopt er (voorlopig) mee

Passenger houdt het voor gezien. Althans, voor nu. Dat kondigt Mike Rosenberg, zoals de singer-songwriter eigenlijk heet, gisterenavond aan via ...