concert

Khruangbin blijft te lang dagdromen in Paradiso

Een jongen in het publiek maakt een foto van het podium. Hij voegt een tekst toe: ‘Most hipster band ever.’ Paradiso is twee dagen op rij uitverkocht. Dan ben je inderdaad onmiskenbaar hip. Zeker als je een bandnaam hebt die fans niet kunnen uitspreken en je Thaise funk opneemt in een schuurtje in Texas en de gitarist en bassist zwarte pruiken dragen – een gimmick die ontstond in hun begindagen, zodat ze niet herkend zouden worden bij hun merchstand.

Het trio komt bescheiden het podium op. Gitarist Mark Speer verstopt z’n ogen achter de pony van z’n pruik, bassist Laura Lee lacht timide naar het publiek en drummer Donald Johnson verschuilt zich achter z’n drumstel. Ze vinden het leuk om er te zijn en dat siert ze. Ze zeggen niets en openen met Cómo Me Quieres. De drie zangmicrofoons worden zelden gebruikt. De band heeft een voornamelijk instrumentaal repertoire, bestaande uit Thaise en Arabische gitaartonen, funky breakbeats met knerpende drumgeluiden en een basgeluid als een massagestoel. Lee zwaait haar heupen zachtjes heen en weer onder de mystieke atmosfeer van een Arabische nacht en Speer neemt verantwoordelijkheid voor de solistische hoogstandjes. Achter hen zit Johnson, stabiel en altijd op de maat.

Khruangbin bracht in 2015 het alom geprezen The Universe Smiles Upon You uit. De band adopteerde klanken uit Thailand en breidt in 2018 zijn muzikale verkenningstocht uit naar het Midden-Oosten met de opvolger Con Todo El Mundo. De inspiratie uit het verre oosten is hoorbaar in de spirituele verwevenheid van Khruangbin. De bandleden spelen als een onbreekbare eenheid. Af en toe stapt Lee naar voren om iets te zingen. De stem gaat door een bak effecten en valt achterover in het massale geluid van de andere instrumenten. Deze uitvergroting van geluiden werkt niet altijd even goed. Soms verzuipt de gitaar zo in galm en delay dat het moeilijk is om te horen wat Speer speelt. Toch schakelt hij voldoende tussen zijn effectpedalen en houdt hij een breed palet aan klanken tot zijn beschikking. De meeste dynamiek ontstaat vanuit de gitarist, die virtuoos tussen gitaargeluiden en muziekstijlen schakelt. Lee levert de begeleiding met warme en stevige ondertonen.

De funkinvloeden komen het sterkst terug in Evan Finds The Third Room. Er wordt gedanst door toeschouwers. Onbekommerd en zonder veel inspanning. Een groene draaitelefoon verschijnt op het podium, die Lee oppakt om een oproeplijn te imiteren. ‘If you’d like to know if I’m alright, press three.’ Het zwoele ensemble zorgt voor lekkere muziek. Khruangbin kan je urenlang meevoeren in zijn dagdroom. Er zijn echter weinig momenten waarop het meer wordt dan dat. De kracht van Khruangbin ligt in nuance en subtiliteit. Dat is duidelijk. De muzikanten zijn vaardig, vooral Speer steekt er met kop en schouders bovenuit, maar af en toe zoek je tevergeefs naar momenten waarop het echt losgaat: de gitaarsolo’s zijn te braaf en de funkgrooves te nonchalant.

In het slotstuk van de set doet Khruangbin een poging het dak eraf te halen. De band speelt een medley van verschillende klassiekers, zoals The Next Episode, It Was A Good Day en Wicked Game. De eerste paar nummers werken goed, daarna lijkt het iets te veel op een feestband die niet helemaal slaagt in zijn missie. Khruangbin is een hipstersensatie. Met muzikaal vakmanschap vangt de band een authentieke sfeer die voelt als een zwoele nacht in Azië of een schuurtje in het zuiden van de VS. Toch is de kans klein dat een liveshow je écht raakt of tot denken zet. Dat hoeft natuurlijk niet. Soms is lekkere muziek meer dan voldoende.

Gezien: 5 december 2019, Paradiso Amsterdam

Fotografie: Willem Schalekamp

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Concertfilm Eefje de Visser is beslist geen half werk
Film

Concertfilm Eefje de Visser is beslist geen half werk

Bitterzoet: de concertfilm is in essentie wat de titel aangeeft dat het is: een concertfilm. In pakweg anderhalf uur spelen ...
Jett Rebel in Paradiso: een virtuoos met flauwe grappen
concert
jett rebel

Jett Rebel in Paradiso: een virtuoos met flauwe grappen

Bezoekers nemen maandagavond in Paradiso plaats aan ronde tafeltjes die keurig anderhalf meter van elkaar gescheiden staan met daarop een ...

Recensie: Khruangbin blijft te lang dagdromen in Paradiso (concert) | OOR