concert

Robbie Williams gaat volle kracht achter­uit in Ziggo Dome

Met een uitgebreide tournee viert de grootste Europese popster van de nineties en de vroege jaren nul zijn 25-jarig jubileum: Robbie Williams. Afgelopen zaterdag zag OOR in de Ziggo Dome de eerste van drie XXV-shows die Williams geeft in onze hoofdstad. En we werden niet teleurgesteld: het tieneridool van weleer stak in blakende vorm.

Fotografie Hub Dautzenberg

En dat is wel eens anders geweest. Zo herinnert uw verslaggever zich een melig, bij vlagen vervelend optreden op Pinkpop 2015. Daar stond een pafferige Williams ongeïnspireerd en gemakzuchtig op de bühne, ondanks de Las Vegas-achtige show die het concert destijds nog van enige glans voorzag.

Wanneer de pianotonen van Let Me Entertain You op deze zaterdagavond door de zaal klinken, zien we echter een fitte, afgetrainde Williams de catwalk opvliegen die met gestrekt been de eerste regels van zijn klassieker aanvalt. Scherp vanaf de aftrap, zouden ze honderd meter verderop in de Johan Cruijff Arena zeggen.

Niet dat Williams veel moeite hoeft te doen om de Ziggo Dome mee te krijgen. Het publiek – veelal dertigers, veertigers en vijftigers – zwijmelt nog net zo hard bij de aanblik van de brutale Brit, als in de tijd van Take That. Of, zoals een vrouwelijke bezoeker van middelbare leeftijd na afloop bij de garderobe net iets te hard tegen een vriendin zegt: ‘Ik zou ‘m nog steeds doen, hoor.’ Waarvan akte. 

Wat naast diens vitale voorkomen nog meer indruk maakt, is de schier oneindige reeks hits die Williams achteloos uit zijn mouw schudt. Van Monsoon tot Come Undone, van Feel tot Kids en van Rock DJ tot het onvermijdelijke Angels: het zijn arenaknallers, gemaakt om de Ziggo Domes van deze wereld vanaf de eerste minuut op stelten te zetten. Zeker als ze zo goed gezongen worden als vanavond.

En wat nóg indrukwekkender is: het merendeel van Williams’ klassiekers dateert uit de periode tussen 1998 en 2006, de eerste jaren van zijn solocarrière. Eigenlijk zonde dat zijn productie hierna zo grillig is verlopen. Met zijn kwaliteiten als zanger en vooral als entertainer zou Williams, mits voorzien van sterk songmateriaal, ook de komende jaren nog nieuwe fans aan zich kunnen binden.

Echter, dat schip lijkt te zijn gevaren. Wat Robbie vroeger was, is Harry nu. Bovendien zit de nieuwe generatie popsterren dichter op de tijdsgeest. Waar Williams in zijn toptijd nog het stereotype rock & roll-icoon was – de bad boy you love to love – daar is Harry Styles juist géén goed zingende rebel, zoals collega Tom Engelshoven het nieuwe Britse idool treffend omschreef, maar iemand die ons met ‘handtas in de hand en strooiend met pakketjes liefde, de weg naar de toekomst wijst’.

De toekomst van Robbie Williams ligt echter al ver achter ons. Maar hé, who cares? De 17.000 bezoekers vanavond in Ziggo Dome zal het niks kunnen schelen en Robbie Williams zelf al helemáál niet. In de praatjes tussen de nummers door toont hij zich dankbaar voor de support van zijn fans en zegt hij gelukkig te zijn met waar hij nu staat in het leven. Die boodschap zet de zanger nog eens extra kracht bij met het nummer Love My Life: ‘I am not my mistakes / And God knows, I’ve made a few / I started to question the angels / And the answer they gave was you.’

Robbie Williams leeft nu dan wel in het moment; vanavond viert hij dik twee uur lang toch vooral zijn verleden. Maar dan wel met een energie en performance die doet denken aan zijn beste dagen. In Ziggo Dome gaat Robbie Williams met volle kracht achteruit.

Gezien: 28 januari 2023 in Ziggo Dome, Amsterdam

De nieuwe OOR is uit!

Bestel ‘m hier.

Setlist:

Hey Wow Yeah Yeah
Let Me Entertain You
Land of 1000 Dances (Cover)
Monsoon
Strong
Come Undone
Do What U Like (Take That)
Could It Be Magic (Take That)
Don’t Look Back in Anger (Cover)
The Flood (Take That)
Love My Life
Eternity (XXV-versie)
Candy
Old Before I Die
Feel
Kids
Rock DJ

Encore:
No Regrets (XXV-versie)
She’s the One (XXV-versie)
Angels (XXV-versie)
Strong / Come Undone / Old Before I Die / Candy / Feel / Angels (A capella)

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met U2 (exclusief!), Sophie Straat, Inhaler, Orbital, Roger Waters, Naaz, Lankum, The Vices, The Beach ...
Damien Rice zoekt voorzichtig nieuwe wegen in Carré
concert

Damien Rice zoekt voorzichtig nieuwe wegen in Carré

Damien Rice had meer verleden dan heden om ten tonele te brengen in Carré. ‘Prachtig, prachtig’, verzuchtte het publiek. Maar ...

Recensie: Robbie Williams gaat volle kracht achter­uit in Ziggo Dome (concert) | OOR