column

'Luister Psychose, de punk heeft Almere bereikt!'

Ik kan me niet herinneren dat ik vaker dan één keer in Almere was. Dat was geen succes, ik verdwaalde al snel. Niet in een chaotische binnenstad of buitenwijk, nee, in Almere als totaalconcept.

Want iemand heeft ooit bedacht dat Almere moet bestaan uit zes losse delen: Almere-Haven, -Stad, -Buiten, -Poort, -Hout en -Pampus. Die zijn weer onderverdeeld in een stuk of vijftig (!) wijken, waarvan sommige best sympathieke namen hebben: Filmwijk, Danswijk, Verzetswijk, Literatuurwijk, Stripheldenbuurt en inmiddels zelfs twee Muziekwijken. Maar als verdwaalde exoot koop je daar niet zoveel voor. Elk stadsgevoel ontbrak en ik herinner me dat bijna alle huizen hoekig en lelijk waren. En dat het er waaide. Als gezegd, het was geen succes.

Bovendien leek Almere me een stad zonder muziekscene. Ik ken geen Almeerse bands en enig googlen daarop levert ook weinig op. Maar dat gaat in 2023 veranderen, let maar op. Want op 4 februari is het nieuwe album van Psychose uitgekomen. Psychose? Ja. Op de hoes van #IkWoonNogSteedsInAlmere, hun tweede plaat alweer, staan de drie goedlachse corpsballen die de kern van deze ‘punkhiphopband’ vormen: Kleine Krijger, De Dirigent en Graaf Stolk. Kleurige hoesstickers (‘Een plaat voor het hele gezin!’, aldus Marc van Rosmalen, vijf sterren van Leon Blokhuys) geven het laatste zetje richting de tracklisting. #NiemandBlijftOver, #ComplotCaravan en #FuckHetIdeaal springen in het oog.

De punk heeft Almere bereikt. Niet per se Hang Youth-style, meer Beastie Boys. Al kunnen ze een potje hardstyle ook prima aan, zie hun onterecht onopgemerkt gebleven hit Ik Ga Naar Qatar En Neem Mee van vorig jaar. Ondertussen spreekt het persbericht dat simultaan in mijn mailbox belandde van een ‘culturele reset’ en ‘de uitkomst van al het vreselijks in Almere: de Floriade, de Doodvaardersplassen en het verlepte spookkasteel’. Het album ‘toont de frustratie onder Almeerse jongeren dat er niets is. Geen cultuur, geen scene, niets’. Als ik ’t niet dacht. Het uiteindelijke doel van Psychose: ‘een weg uit Almere.’ U begrijpt: zelfs als eenmalig Almere-bezoeker vóel ik deze jongens. En gun ik ze die uitweg. 2023 wordt hún jaar.

De nieuwe OOR is uit!

Bestel ‘m hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...
Keane in AFAS Live: heel veel vrees, erg weinig hoop
concert

Keane in AFAS Live: heel veel vrees, erg weinig hoop

Naast me zit iemand gebiologeerd ieder cameraperspectief in en rondom zijn huis te bekijken. Hij ziet er niet bepaald uit ...

'Luister Psychose, de punk heeft Almere bereikt!'