overleden

Jeff Beck (78) jong­leerde met klank en feedback

Jeff Beck is op 78-jarige leeftijd overleden. Zijn familie maakte woensdag bekend dat de gitarist een hersenvliesontsteking had en ‘vredig’ is heengegaan.

Jeff Beck (Wallington, 1944) was een van de grote gitaarwonderen van de popmuziek. Hij werd in de jaren zestig bekend door The Yardbirds, als vervanger van Eric Clapton. In nummers als Heart Full Off Soul en Over Under Sideways Down viel hij meteen op door zijn vreemde, hoekige timing en enorme veelzijdigheid. Hij jongleerde als geen ander met feedback, klankkleur en complexe melodieën.

‘Ik ken geen gitarist die even intens gemeen als fluweelachtig kan spelen als Beck’, schreef OOR‘s Roberto Palombit in zijn recensie van There And Back (1980). ‘Zijn spel verveelt nooit, omdat hij niet één sound tot zijn beschikking heeft, maar tientallen. Als het even dreigt te gaan vervelen, trekt hij weer een blik met nieuwe geluiden open.’

Zijn Yardbirds-jaren lagen toen al ver achter hem. Al in 1967 richtte de gitarist zijn eigen The Jeff Beck Group op, met onder andere Rod Stewart en Ronnie Wood, en een jaar later scoorde onder zijn eigen naam hij een hit met Hi Ho Silver Lining.

Na veel sessiewerk, onder andere voor Stevie Wonder, raakte Beck verzeild in de jazzrock, een genre dat hij zou gaan domineren. Blow By Blow (1975), Wired (1976) en het eerdergenoemde There And Back zijn klassieke, invloedrijke jazzrockplaten.

Beck bleef altijd muziek maken, de laatste jaren vaak in de opvallende combinatie met acteur Johnny Depp, maar het livealbum Performing This Week… Live At Ronnie Scott’s (2008) mag gezien worden als zijn laatste belangwekkende release, en tevens uitstekende instapplaat voor wie nieuw is de wereld van ‘El Becko’.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...
Keane in AFAS Live: heel veel vrees, erg weinig hoop
concert

Keane in AFAS Live: heel veel vrees, erg weinig hoop

Naast me zit iemand gebiologeerd ieder cameraperspectief in en rondom zijn huis te bekijken. Hij ziet er niet bepaald uit ...

Jeff Beck (78) jong­leerde met klank en feedback