nieuws

Funkzangeres Betty Davis (77) overleden

Betty Davis is op 77-jarige leeftijd overleden, meldt Rolling Stone. Als vrijgevochten, rauwe funkzangeres, en zeker ook als echtgenoot van Miles Davis, had ze een aanzienlijke invloed op ontwikkeling van funk en jazz.

Foto Gilles Petard/Redferns

Betty introduceerde Miles Davis aan Jimi Hendrix en andere hippe rock- en funknamen, waardoor de hardbopper met stropdas opeens transformeerde tot een blitse jazzrockpionier. Het huwelijke hield slechts een jaar stand, maar aan haar invloed dankte Miles wel zijn beroemde elektrische periode, met klassieke albums als In A Silent Way (1969) en Bitches Brew (1970).

Zelf bracht Betty in de periode 1973-1975 drie baanbrekende platen uit. Met haar stuiterende, frontale en rauwe funk positioneerde het voormalige fotomodel zich stevig tussen Sly Stone, Hendrix en The Meters. Ze liet zich horen als uitdagende en expliciet seksuele zangeres, met potente teksten vol vrouwelijke dominantie. Als een van de eerste zwarte vrouwelijke artiesten schreef ze al haar muziek zelf.

‘Dit is wellicht de smerigste, meest sexy en geladen funk die je ooit zult horen’, schreef OOR‘s funkspecialist Kees Smallegange over haar debuut en They Say I’m Different (1974). ‘De feministische tijgerin en stijlicoon, die destijds nauwelijks begrepen werd, heeft inmiddels onder funkkenners een bijna mythische status.’

Eind jaren zeventig stopte Betty Davis met de muziek, waarna haar drie albums uitgroeiden tot ware collector’s items. In 2017 werd de documentaire Betty: They Say I’m Different over haar gemaakt. Volgens Rolling Stone strief ze woensdag op 77-jarige leeftijd een natuurlijke dood.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole
Down The Rabbit Hole
wilco

Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole

Waar is het feestje? Niet hier! Niet bij Wilco. Voor aanvang van het grootse en gretig gewilde nachtprogramma, doet Wilco ...
Queen groots en meeslepend in Ziggo Dome
concert

Queen groots en meeslepend in Ziggo Dome

Queen + Adam Lambert hadden in 2020 al met hun The Rhapsody tour in de Ziggo Dome moeten staan, maar ...
George Kooymans: 'Jullie zijn nog niet van me af'
interview
golden earring

George Kooymans: ‘Jullie zijn nog niet van me af’

‘Met George!’, klinkt het monter, aan de andere kant van de lijn. Slechts eenmaal ging de telefoon over en de ...

Funkzangeres Betty Davis (77) overleden (nieuws) | OOR