nieuws

Jim Steinman, het brein achter Meat Loaf, is overleden

Jim Steinman (73), ofwel ‘Little Richard Wagner’, is overleden. De pianist, componist, arrangeur en producer dankte zijn bijnaam aan de enorme melodramatiek, pathos en orkestrale bombast in zijn muziek. Zijn absolute meesterwerk: Bat Out of Hell van Meat Loaf.

Vrijwel iedereen denkt bij de naam Meat Loaf onmiddelijk aan zanger Marvin Lee Aday, maar achter diens volumineuze verschijning was Steinman de grote man.

Tot 1977 was Aday immers een onbeduidende zanger, die een soulplaatje had gemaakt als helft van het duo Stoney & Meatloaf, aanmodderde in B-films en een halve plaat had volgezongen voor Ted Nugent (Free For All).

De ommekeer kwam met Bat Out Of Hell, een tieneropera op vinyl, geschreven door Jim Steinman en geproduceerd door Todd Rundgren. Vóór die tijd was Steinman vooral in de musicalwereld actief. Het werd een van de bestverkopende albums ooit.

Onder andere de klassieker Paradise by the Dashboard Light is afkomstig van dit album. OOR‘s onverbiddelijke oordeel in die tijd: ‘Het is tijd voor een nieuwe elpee van Bruce Springsteen, want aan dit soort epigonisme en gapperij hebben we mooi niks.’

Steinman maakte later ook goede sier (of slechte, zo u wil) als producer van Bonnie Tyler (Total Eclipse Of The Heart), Céline Dion en Sisters Of Mercy. In 1993 maakten hij en Aday een vervolg op hun grootste succes: Bat Out of Hell II: Back into Hell.

In 1984 zat Steinman in de producerstoel van Wisseloord-studio’s in Hilversum. Def Leppard had hem ingehuurd om de opvolger van hun album Pyromania (1983) op te nemen, maar de samenwerking klapte vanwege excessieve eet- en drinkgelagen, luxe uitstapjes en een eindeloze zoektocht naar het ultieme gitaargeluid, waarvoor zelfs de complete gitaarinstallatie van Brian May werd ingevlogen.

Steinman werd 73 jaar. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.

Bestel nu!

Ons jubileumboek Want More? Het beste van 50 jaar OOR. Kijk hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic
festival

Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic

Voor festivalbezoekers die gelukszoekers zijn viel er zaterdag wel heel veel te halen op TW Classic. Wat kan een dagje ...
George Kooymans: 'Jullie zijn nog niet van me af'
interview
golden earring

George Kooymans: ‘Jullie zijn nog niet van me af’

‘Met George!’, klinkt het monter, aan de andere kant van de lijn. Slechts eenmaal ging de telefoon over en de ...
Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole
Down The Rabbit Hole
wilco

Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole

Waar is het feestje? Niet hier! Niet bij Wilco. Voor aanvang van het grootse en gretig gewilde nachtprogramma, doet Wilco ...

Jim Steinman, het brein achter Meat Loaf, is overleden (nieuws) | OOR