nieuws

Jim Steinman, het brein achter Meat Loaf, is overleden

Jim Steinman (73), ofwel ‘Little Richard Wagner’, is overleden. De pianist, componist, arrangeur en producer dankte zijn bijnaam aan de enorme melodramatiek, pathos en orkestrale bombast in zijn muziek. Zijn absolute meesterwerk: Bat Out of Hell van Meat Loaf.

Vrijwel iedereen denkt bij de naam Meat Loaf onmiddelijk aan zanger Marvin Lee Aday, maar achter diens volumineuze verschijning was Steinman de grote man.

Tot 1977 was Aday immers een onbeduidende zanger, die een soulplaatje had gemaakt als helft van het duo Stoney & Meatloaf, aanmodderde in B-films en een halve plaat had volgezongen voor Ted Nugent (Free For All).

De ommekeer kwam met Bat Out Of Hell, een tieneropera op vinyl, geschreven door Jim Steinman en geproduceerd door Todd Rundgren. Vóór die tijd was Steinman vooral in de musicalwereld actief. Het werd een van de bestverkopende albums ooit.

Onder andere de klassieker Paradise by the Dashboard Light is afkomstig van dit album. OOR‘s onverbiddelijke oordeel in die tijd: ‘Het is tijd voor een nieuwe elpee van Bruce Springsteen, want aan dit soort epigonisme en gapperij hebben we mooi niks.’

Steinman maakte later ook goede sier (of slechte, zo u wil) als producer van Bonnie Tyler (Total Eclipse Of The Heart), Céline Dion en Sisters Of Mercy. In 1993 maakten hij en Aday een vervolg op hun grootste succes: Bat Out of Hell II: Back into Hell.

In 1984 zat Steinman in de producerstoel van Wisseloord-studio’s in Hilversum. Def Leppard had hem ingehuurd om de opvolger van hun album Pyromania (1983) op te nemen, maar de samenwerking klapte vanwege excessieve eet- en drinkgelagen, luxe uitstapjes en een eindeloze zoektocht naar het ultieme gitaargeluid, waarvoor zelfs de complete gitaarinstallatie van Brian May werd ingevlogen.

Steinman werd 73 jaar. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...
Keane in AFAS Live: heel veel vrees, erg weinig hoop
concert

Keane in AFAS Live: heel veel vrees, erg weinig hoop

Naast me zit iemand gebiologeerd ieder cameraperspectief in en rondom zijn huis te bekijken. Hij ziet er niet bepaald uit ...

Jim Steinman, het brein achter Meat Loaf, is overleden