advertorial

Koken met Cesar Zuiderwijk op de Big Green Egg

Natuurlijk kent iedereen Cesar Zuiderwijk als de drummer van de Golden Earring, de legendarische – inmiddels helaas opgeheven – Nederlandse band met groot internationaal succes. Tegenwoordig maakt hij furore met de band Sloper. Wat velen niet weten is dat Cesar ook een zeer verdienstelijke kok is. Het liefst werkt hij op de Big Green Egg. 

Door Caroline Ludwig, fotografie Fem Schook

Ondanks dat de vijf broers van zijn moeder allemaal groenteboer waren, kreeg Cesar Zuiderwijk de liefde voor eten niet van huis uit mee. ‘Er was nooit een gebrek aan sufgekookte andijvie’, grapt Zuiderwijk. ‘Mijn moeder is niet verder gekomen dan de kookboeken van de huishoudschool. Wacht, die moet ik nog ergens hebben.’ 

Hij rent weg om terug te komen met een exemplaar van de spinazie-academie, zoals de school geringschattend werd genoemd. Ook neemt hij zijn eerste eigen kookboek mee: Culinair Reisboek van Wina Born uit 1975. Born stond bekend als de moeder van de Nederlandse gastronomie. Zuiderwijk blijkt een verzamelaar van kookboeken en beschikt over een collectie van honderden titels. 

Kookles bij Golden Duck

Noem het geen passie, Cesar is nu eenmaal geen man voor grote woorden. Koken ziet hij vooral als een praktische bezigheid: ‘Ik wil gewoon lekker eten en in de keuken staan moet gezellig zijn.’ Maar volgens vriend en sterrenchef Henk Savelberg is Cesar er bijzonder goed in. Zeker als het om koken op de Big Green Egg gaat. Zijn aandacht voor goed eten werd aangewakkerd door de geboorte van zoon Casper, 37 jaar geleden. ‘Tot die tijd maakte ik vooral muziek en hing ik in cafés rond. Sinds ik vader ben, let ik op gezond eten. Op de biologische markt kocht ik groenten en fruit en ging daarmee aan de slag.’

De pikante keuken is zijn favoriet: Indiaas, Indonesisch, Zuid-Amerikaans, ook om zelf te bereiden. ‘In de jaren zeventig op tournee met de Golden Earring ontdekte ik in Londen Golden Duck, een Chinees restaurant. Dat was al snel mijn favoriet en dat bleef het toen ik er ging wonen. Terug in Nederland ging er ook in Scheveningen een Golden Duck open, met dezelfde kaart en hetzelfde interieur. Bij navraag bleek daar dezelfde chef te werken. Ik heb hem meteen gevraagd of hij mij en een paar vrienden kookles wilde geven.’ 

Cesar tovert de menukaart tevoorschijn en leest verlekkerd voor: ‘Pannenkoekjes gevuld met eend, sesame prawn fingers, dronken vis in witte wijn. Ik heb de hele kaart leren koken. Het was een mix van Peking, Kanton en Szechuan. Kijk, wan tan soep, het water loopt me in de mond.’

Band van fijnproevers

Zijn muzikale vrienden van de Golden Earring blijken ook fijnproevers. ‘We zijn eindeloos veel met z’n vieren uit eten geweest. Ooit maakten we een lange tour door de VS als support act van The Who. Dan waren we vroeg klaar en gingen we daarna eten. In het plaatselijke telefoonboek zochten we meteen of er een Benihana was. Dat is een keten van Japanse restaurants. Sashimi, sushi, grillplaten, dat kenden we in Nederland toen nog niet. Mensen denken vaak dat muzikanten alleen maar junkfood eten. Niets is minder waar, in de States zeggen ze: a well fed band is a happy band.

Twintig jaar geleden leerde Zuiderwijk Henk Savelberg kennen. Ook bij hem volgde hij kooklessen, nog steeds maken ze deel uit van een kookclub. ‘Van hem vind ik alle visgerechten fantastisch. Toevallig heb ik gisteren nog zijn bouillabaisse gemaakt.’

Dukkah en liters piccalilly

De tuin van zijn huis in Baarle-Nassau, op de grens met België, is het domein van zijn Big Green Eggs. Hij moet even tellen hoeveel hij er heeft. ‘Eh, een Minimax, een Large en een XL in Baarle. En in ons appartement in Den Haag staat een Small op het terras en nog een Mini in de kelder, voor als we gaan picknicken.’

Zuiderwijk bedient zich tijdens het koken graag van door hemzelf gemaakte kruidenmengsels en bouillons. ‘In Baarle heb ik een moestuin en daar haal ik de groenten voor de bijgerechten uit. Ook maak ik liters piccalilly en tomatensaus. En wacht’, weer springt hij op en loopt naar de keuken. ‘Dit moet je proeven. Dukkah, een Noord-Afrikaans notenmengsel. Ook maak ik altijd de groentebouillon zelf.’ 

‘In het seizoen maak ik graag wild klaar: reerug aan het been of een ribstuk van wild zwijn. En een vriend van me houdt Bressekippen. Ik ben bezig om een speciale grillstandaard te maken, met een drumstandaard als onderstel.’ 

Een betere symbiose van de twee grote liefdes van Zuiderwijk is er niet. 

Sloper

In het jaar dat Cesar bij de Earring zijn vijftigjarig jubileum vierde (al viel er dat jaar door corona weinig te vieren), debuteerde hij met Sloper met een gelijknamige EP. Sloper was een jaar eerder, in 2019, ontstaan uit zijn vriendschap met Mario Goossens, drummer van Triggerfinger. De formatie bestaat naast de twee drummers uit Peter Shoulder, zanger/gitarist uit Engeland, en Fabio Canini, gitarist/zanger uit België. Twee drummers en twee gitaristen, uniek in sound en samenstelling. In augustus 2021 lanceerde de band hun eerste album: Pulverise. ‘Riffs en roffels’, aldus de heren. ‘Meer dan een tussendoortje’, vond onze recensent.

Koken als God in Frankrijk of Cesar in Baarle-Nassau? Check de keramieken barbecues op www.biggreenegg.eu.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...
Keane in AFAS Live: heel veel vrees, erg weinig hoop
concert

Keane in AFAS Live: heel veel vrees, erg weinig hoop

Naast me zit iemand gebiologeerd ieder cameraperspectief in en rondom zijn huis te bekijken. Hij ziet er niet bepaald uit ...

Koken met Cesar Zuiderwijk op de Big Green Egg