column

'Slappe electropop valt nóóit onder postpunk'

En zo vond ik mezelf na een uiterst ontspannen weekend ‘ESNS online’ terug met een A4’tje vol impulsieve notities. The day after bleven de volgende overeind:

1. Briljant concept, niks meer aan doen! Desnoods als service voor thuisblijvers náást het ‘echte’ festivalweekend. Lekker warm en droog zappen langs alle acts, niemand die langer speelt dan een kwartier (in veel gevallen méér dan genoeg), geen last meer van het ‘Je mist meer dan je ziet’-syndroom en geen door de muziek heen tetterende, zingende of klappende medebezoekers naast je – wat wil je nog meer?

2. Iets te massaal getipt Eurosonic-hoogtepunt als Yard Act dus gewoon gezien en gehoord, en niet gestrand in een ontmoedigend lange rij voor de deur.

3. De snor en de mat zijn terug! Tien jaar na New Kids maakt de Maaskantje-look alsnog school (vooral bij de Noorderslag-bands).

4. Daarover gesproken: de geblondeerde gitarist (mat én snor) van Cloudsurfers en die ene van 4B2M die ook in De Staat speelt (links op de cover van deze OOR) mogen van mij de Nathan Rutjes Award voor outrageous hairdo delen.

5. De veel te hippe genreaanduiding ‘postpunk’ is aan ernstige devaluatie onderhevig. Voor eens en voor altijd: slappe electropop valt nooit onder postpunk.

6. Tramhaus (Rotterdams, één snor, één mat) is wel postpunk. En goeie ook.

7. Om nog even op Noorderslag te blijven: Eefje de Visser blijkt inmiddels velen de muzikale weg te hebben gewezen.

8. Die had dan ook de Popprijs moeten krijgen natuurlijk. Of anders wel – nu of nooit – Doe Maar of de Earring.

9. Merol moet uitkijken dat ze haar edge niet verliest. Het moet verdomme wel een beetje blijven schuren.

10. Over schuren gesproken: van Prins S. en De Geit (prijsnummer: Kan Je Niet Maken) en Bob Uit Zuid (Neêrlands enige echte Beastie Boy) gaan we nog veel horen.

11. Als de ontwikkeling van S10 die steile lijn omhoog blijft volgen, gaan we straks in mei gewoon wéér winnen.

12. Beachdog is dus gewoon John Coffey, maar dan met een andere band achter die zanger. Naar wie we straks op de zomerfestivals natuurlijk massaal volle bekers bier gaan gooien.

De nieuwe OOR is uit!

Bestel ‘m hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...
Keane in AFAS Live: heel veel vrees, erg weinig hoop
concert

Keane in AFAS Live: heel veel vrees, erg weinig hoop

Naast me zit iemand gebiologeerd ieder cameraperspectief in en rondom zijn huis te bekijken. Hij ziet er niet bepaald uit ...

'Slappe electropop valt nóóit onder postpunk'