Popronde 2022

OOR Talent: de slaapkamer­liedjes van néomí

Alsof er niets gebeurd is, zo ging Popronde 2022 van start, na twee jaar van organisatorische Barbapapa-trucs. Het moest wel, want nieuw talent bleef zich aandienen. Popronde 2022 ging traditiegetrouw van start op 10 september in Nijmegen, om op 3 december te eindigen met een eindfeest in Amsterdam. Daartussen worden maar liefst veertig steden aangedaan, waar de honderd talenten hun kunsten laten horen in popzalen, theaters, kroegen, kerken, kledingwinkels, kapperszaken en zelfs een opticien. Honderd? Ja, de helft minder dan normaal. Ziedaar het corona-effect. Dat betekent ook minder OOR Talents. In plaats van dertien kozen we voor acht talenten. Hier stellen we ze aan je voor. Vandaag: néomí.

Uit: Den Haag

Wat: Slaapkamerliedjes die de tijd stil laten staan

Waarom: Wie de EP before opzet, vergeet dat er een wereld buiten de stem van néomí is.

Track: if i wasn’t made for love laat horen hoe Bon Iver zou klinken als hij een vrouw zou zijn.

Het talent van Neomi Speelman was al op jonge leeftijd evident. Zo deed de singer-songwriter en gitarist al op haar vijftiende auditie voor een muziekopleiding. Te jong volgens de regels, te goed volgens de commissie. Eind goed, al goed? Nou nee. Afgestompt door diezelfde opleiding liet ze na afronding van haar studie de muziek links liggen. Muziek maakte ze wel, maar alleen als manier om gebeurtenissen in het leven te kunnen begrijpen en accepteren. Een filmpje op Facebook, waarbij ze al zingend haar hond uitlaat, bezorgde haar een manager en een terugkeer naar de muziek. Haar onlangs verschenen debuut-EP before, met liedjes geschreven toen Speelman (inmiddels 24) nog op school zat, laat dezelfde rust horen die ze zelf waardeert in de muziek van Bon Iver en Phoebe Bridgers. ‘Het gevoel dat er iemand is die je geruststelt met zijn muziek en je het idee geeft dat je er niet alleen voor staat’, legt ze uit. Als néomí wil ze die rol zelf graag voor anderen vervullen en hen steun bieden. Getuige before moet dat lukken.

Wanneer: Woerden: 25 sept – Van Rossum Woerden, Den Bosch: 07 okt – Jheronimus Bosch Art Center, Uden: 14 okt – Kruisheren Kapel, Utrecht: 20 okt – TivoliVredenburg.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De totale overgave van Bono: een duik in zijn autobiografie
achtergrond

De totale overgave van Bono: een duik in zijn autobiografie

62 is nog jong, in de huidige rock & roll-wereld. Toch heeft Bono z’n memoires al voor de eeuwigheid vastgelegd ...
Christine McVie (79) van Fleetwood Mac overleden
nieuws
fleetwood mac

Christine McVie (79) van Fleetwood Mac overleden

Christine McVie van Fleetwood Mac is op 79-jarige leeftijd overleden. De zangeres en toetseniste sloot zich in 1970 aan bij ...
Stromae en Paolo Nutini op Down The Rabbit Hole 2023
nieuws

Stromae en Paolo Nutini op Down The Rabbit Hole 2023

Ook IDLES, Slowthai, Froukje, Phoenix, Romy, Sleaford Mods, Weval, Working Men's Club en The Whitest Boy Alive komen naar de ...

OOR Talent: de slaapkamer­liedjes van néomí (Popronde 2022) | OOR