overleden

Rapper Def Rhymz op 53-jarige leeftijd overleden

De Rotterdamse rapper Def Rhymz (53) is overleden. Dat meldde zijn stadsgenoot U-Niq zondagavond op Instagram. Rhymz, de artiestennaam van Dennis Bouman, kampte al enkele jaren met hartproblemen.

Zelf omschreef Def zich ooit als een kruising tussen Paul de Leeuw, Eminem en Ol’ Dirty Bastard. Hij profileerde zich als een mallotige geilneef en scoorde rond de eeuwwisseling grote hits met Doekoe en Schudden, vanuit het heden bekeken pionierswerk voor de Nederlandse hiphop.

Doekoe was niet de eerste hit van Def Rhymz. Twee jaar eerder al stond hij met zijn eerste solosingle op nummer één in Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarvoor had hij stad en land afgereisd als lid van de reggaeband Roots Syndicate. Hij deed mee op twee albums, maar was niet te horen op de hit Mockingbird Hill.

Onder invloed van Amerikaanse komieken als Richard Pryor en Eddie Murphy ontwikkelde hij de unieke, komische act rondom Def Rhymz. Hij kwam onder de hoede van platenlabel Top Notch en gaf daar het succes van Extince een klinkend vervolg. Zijn debuut De Goeiste (2000) bevat naast doorbraakhit Doekoe ook de Doe Maar-tribute De Bom, samen met stadsgenoten Postmen.

In zijn raps liet Def, opgegroeid in de multiculturele wijk Crooswijk, vaak een onnavolgbaar taaltje horen, waarbij hij meerdere talen en accenten vermengde. Daarbij stuiterde hij voortdurend tussen ongein en een scherpe visie op de multiculturele samenleving. Na zijn doorbraakjaren bracht hij nog geregeld singles uit en trad op tijdens feesten en 90’s nostalgiefestivals.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...

Rapper Def Rhymz op 53-jarige leeftijd overleden