nieuws

ZZ Top-bassist Dusty Hill (72) overleden

ZZ Top-bassist Joseph Michael ‘Dusty’ Hill is overleden. De overgebleven bandleden Frank Beard en Billy Gibbons melden op social media dat hij thuis in Houston, Texas is gestorven in zijn slaap.

Dusty Hill was één van de twee iconische baarden van ZZ Top, naast artistiek leider en meestergitarist Billy Gibbons. De band werd opgericht in 1969 en brak in 1973 door met Tres Hombres. In 2012 brachten ze hun laatste album La Futura uit.

Het geluid van ZZ Top is uit duizenden herkenbaar dankzij de logge, drassige gitaren en het voortmeppende drumwerk. Begin jaren tachtig deden de synthesizers hun intrede, tot schrik van veel fans van hun in tradities gewortelde betonblues.

Eliminator (1983) was echter een commerciële triomf, vooral dankzij de hits Gimme All Your Lovin‘ en Sharp Dressed Man en bijbehorende videoclips. Zeg ZZ Top, en je ziet Hill, Beard en Gibbons al langs de highway staan met wijzende vingers.

‘Wij, samen met ZZ Top-fans van over de hele wereld, zullen je standvastige aanwezigheid, je goede karakter en blijvende toewijding om die monumentale bodem aan de ‘Top’ te bieden missen’, schrijven Beard en Gibbons.

Dusty Hill werd 72 jaar oud.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...
Keane in AFAS Live: heel veel vrees, erg weinig hoop
concert

Keane in AFAS Live: heel veel vrees, erg weinig hoop

Naast me zit iemand gebiologeerd ieder cameraperspectief in en rondom zijn huis te bekijken. Hij ziet er niet bepaald uit ...

ZZ Top-bassist Dusty Hill (72) overleden