album
pop

Björk

Utopia

ONE LITTLE INDIAN/KONKURRENT

Op een van haar nieuwe persfoto’s bespeelt Björk een blokfluit, terwijl ze een masker draagt en een rode voorbinddildo over een lichtblauw berenpak met een soort van roze tentakels aan haar armen. Dat kun je bijzonder noemen, maar in het kleurrijke Björk-fotoalbum valt het amper op. Als je de muziek op Utopia zou moeten uitbeelden, zou deze foto trouwens prima voldoen. Aan fluit geen gebrek in de muziek, net als vervreemdende afwijkingen.

Luister Utopia voor de eerste keer en je hoort enkel die fluit en de dominante, zwevende melodie in de zang van Björk. Je vraagt je af waar dat ritme is. Maar waar het ritme in bijna alle popmuziek er moddervet bovenop ligt, laat Björk het de luisteraar ontdekken. Het zit overal, soms verstopt, soms duikt het op, zoals in het beukende Loss en het daaropvolgende Sue Me. Of, zoals een muziekleraar ooit zei: ‘Een vogel zingt ook met ritme, hij houdt zich alleen niet aan een maatsoort.’ Dit vereist wel aandacht en meer dan vijf keer luisteren om het te ontdekken. Dat is nogal veelgevraagd voor luisteraars die skippen tussen singles op Spotify. Björk heeft dan ook de status om deze take it or leave it-houding aan te nemen. Voor Utopia ging ze een intensieve samenwerking aan met de jonge Venezolaanse producer Arca. De twee, die beiden niet bekend staan om hun conservatieve muzikale houding, lijken elkaar flink op te stoken. Waar het vorige album Vulnicura (2015) ging over het liefdesverdriet, lijkt Björk dat ontstane gat op te vullen met het thema: terug naar de natuur en de liefde. Als Vulnicura de hel was, dan is Utopia het paradijs. Een album als reactie op een vorig album. Als de fluiten of het IJslandse koor niet klinken, dan zijn het wel de vogels. Het Utopia dat ze wil schetsen is er een van natuur waarbij je onvermijdelijk aan IJsland moet denken. Het is een Utopia dat je niet via de begaande paden kunt bereiken. Het komt zelden voor dat een album zich zo langzaam laat ontdekken. Toch is het de moeite waard om er veel tijd in te steken. Het moment dat het paradijs zich muzikaal opent op Utopia is prachtig en geeft veel voldoening.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Driemaal Melkweg
nieuws
Anathema

Driemaal Melkweg

Buiten hangt de herfst alweer in de lucht, binnen is het behaaglijk. Ook in de Melkweg, zo weten we uit ...
True Meanings
album
Paul Weller

True Meanings

Paul Weller houdt er de vaart in. Vorig jaar bracht hij A Kind Revolution uit, nu ligt er met True ...
Compilatie Chris Cornell aangekondigd
nieuws
Chris Cornell

Compilatie Chris Cornell aangekondigd

Op 16 november verschijnt er een uitgebreide compilatie van de overleden Chris Cornell. Het album, simpelweg Chris Cornell genaamd, is bedoeld als ...

Recensie: Björk - Utopia (album) | OOR