album
INDIEROCK

DESTROYER

Kaputt

MERGE/IMPORT

‘Next year everyone’s gonna have a saxophone on their record because saxophones are just cool.’ Aldus Deerhunters Bradford Cox naar aanleiding van de saxofoonsolo in Coronado, het Roxy Music-achtige prijsnummer van Halcyon Digest. Misschien had hij voorkennis . . .

Het nieuwe, tiende album van Destroyer staat vol saxofoonsolo’s. Zonder Roxy-grandeur, helaas. Nee, het zijn van die Kenny G-achtige glijpartijen. De muziek uit de eighties waar je echt niet aan herinnerd wil worden. Canadees Dan Bejar, parttime lid van The New Pornographers en als Destroyer aanvankelijk vooral verdienstelijk als reïncarnatie van de jonge Bowie en later als onnavolgbaar songwriter in het schemergebied tussen indierock en kamerpop, koerste met zijn laatste EP’s af op minimalistische ambientpop, maar laat hier alle subtiliteit varen. Gelikte keyboards, cleane elektronische drumsounds, opgepoetst koper (zelfs een fluitsolo!), discobassen, alles riekt naar een nachtclub vol neonlicht en cokelijnen in de jaren tachtig, met Bejar als de playboy van This Is Not America en Absolute Beginners – hij blijft wat dat betreft in character. Zelf noemt hij Bryan Ferry en Gil Evans als belangrijkste inspiratiebronnen voor Kaputt. Het verklaart het hoge jazzfunkgehalte. Het elektronische tapijt leende hij van Ryuichi Sakamoto. Resteren Bejars indringende stem, poëtische teksten en gitaar om je aan vast te klampen. Die maken Kaputt toch weer een typische Destroyer-plaat, maar niet zijn beste. Het meeslepende slotnummer Bay Of Pigs, het enige van de EP’s dat de cd gehaald heeft, laat horen hoe die geklonken had zonder saxofoonsolo’s.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Recensie: DESTROYER - Kaputt (album) | OOR