album
Rock

GARBAGE

Strange Little Birds

STUNVOLUME/PIAS

De heruitgave van het Garbage-debuut uit 1995 vorig jaar zette onbedoeld de hele carrière van de band in perspectief: wat waren ze even griezelig hip en goed en wat duurde dat momentum eigenlijk kort. Na het perfect getimede debuut werd de output wisselvallig. Butch Vig heeft de neiging . . .

Voor het geluidsbeeld heeft Garbage goed geluisterd naar Depeche Mode’s Delta Machine, zo lijkt het. Scherpe stukken als Sometimes, If I Lost You en Even Though Our Love Is Doomed zijn met schurende synths vrij minimaal ingevuld. De sfeer is gothic, sensueel en bij vlagen intens. Daar gedijt de inmiddels 49-jarige Manson (die in haar teksten nog steeds een girl is) goed in. Het meeslepende Blackout en het fraai opgebouwde Night Drive Loneliness behoren ook tot het betere Garbage-werk. In de herkenbare single Empty en We Never Tell grijpt de band terug op de oude formule, hier twee van de minst interessante nummers. Maar driekwart van het album klinkt fris en geïnspireerd. Het is goed nieuws dat Garbage op Strange Little Birds eindelijk inziet dat minder muzikaal soms meer is.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen
abo-actie

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Shame, ...
Music Of The Spheres
album
Coldplay

Music Of The Spheres

Opmerkelijk: op 'Everyday Life', de vorige Coldplay, zong Chris Martin over kinderleed, wapenbezit en migranten. Op 'Music Of The Spheres', ...
Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis
concert

Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis

Nu de concerten na twintig lange maanden weer op gang komen, staan Nick Cave en Warren Ellis vooraan in de ...

Recensie: GARBAGE - Strange Little Birds (album) | OOR