concert
Metal

Graspop Metal Meeting: De doden hebben het goed

Na de XL versie van vorig jaar is de vierentwintigste editie van de Graspop Metal Meeting weer teruggebracht naar het vertrouwde driedaagse evenement in Dessel. Vooraf was er wat kritiek op de line-up maar met headliners als het Nederlandse Within Temptation, Slipknot en het laatste optreden van zowel Kiss als Slayer verkocht het festival toch snel uit. Een fotoverslag.

Voor de donderdag is er een programma samengesteld waarbij de Desselse weide als vanouds gesloten blijft. Het programma, dat zich afspeelt in de Marquee, de Metaldome en het kleine Jupiler podium, heeft een hoog metalcore gehalte met daarnaast wat bands voor de oudere liefhebber. Het programma in de Marquee start met het Engelse Raven. De band bestaat uit de broers Gallagher die al sinds halverwege de jaren zeventig hun speedmetal spelen en groot werden in de NWOBHM periode. De start is wat teleurstellend waarbij het geluid de band de eerste nummers in de steek laat. Het enthousiasme van de heren compenseert het euvel en na verloop van tijd verbetert het geluid en kan het publiek echt genieten van de oude krakers.

Het Belgische Aborted kent een goed geluid en doet de Marquee trillen met denderende blastbeats en brute vocalen. De death metal band uit Beveren leunt zwaar op de sterke drums van Ken Bedene en de vocalen van Sven de Caluwé en brengt een strakke set met bruut geweld. Wat een hoogtepunt zou moeten zijn blijkt een deceptie: Philip Anselmo brengt met zijn begeleidingsband The Illegals een Pantera-set en dat is iets om naar uit te kijken. Het geheel klinkt echter rommelig en de tienduizend fans die zich hebben verzameld in de volle Marquee kunnen met moeite de eerste gespeelde nummers van elkaar onderscheiden. Het is leuk om nummers als Mouth Of War of Fucking Hostile te horen maar zorg dat het geluid goed staat en breng een band mee die de nummers strak kan spelen.

De eerste volledige Graspopdag staat voornamelijk in het teken van de thrash metal legendes. Al vroeg op de dag mag het uit San Francisco afkomstige Death Angel het bal openen. De band is als vanouds enthousiast en het zijn met name de oude nummers van het debuutalbum The Ultra Violence die het goed doen. Met een solide show van Testament, dat de oude kraker Over The Wall weer eens ten gehore brengt en een meer dan vermakelijke show van Anthrax, die een set spelen vol klassiekers komen we voorzichtig bij één van de hoogtepunten van de eerste dag.

Slayer stopt er mee en doet voor de laatste keer een gigantische wereldtour met een laatste show in Dessel op Graspop. Een verrassend sterk optreden waarbij alle oude krakers voorbij komen, een goed geluid en bovenal een enthousiaste band. Waar in het verleden de shows nog al eens plichtmatig overkwamen, is er vandaag beleving en lijkt frontman Tom Araya zelfs emotioneel. Het enthousiasme wordt overgedragen op het publiek dat geniet van het optreden en klassiekers als Evil Has No Boundaries, Hell Awaits, Black Magic en het afsluitende Angel Of Death. De laatste show van Slayer is er één die de boeken in gaat als een geweldige.

Al vroeg op de dag mag het Vlaamse Wiegedood aantreden in de Marquee. De band die vorig jaar de trilogie onder de naam De Doden Hebben Het Goed volbracht, brengt een geluidswal van black metal met invloeden van sludge. Strakke drums en ijzige vocalen zorgen voor een heerlijke opening van de dag. Het optreden van Glenn Hughes, die op Graspop een Deep Puple-set ten gehore brengt, is in één woord fantastisch. Los van het feit dat Glenn met zijn band tijdloze muziek brengt zijn de vocalen van de 67 jarige man simpelweg subliem. Nummers als Burn en Mistreated gaan er in als zoete koek en zorgen voor een geweldige sfeer midden op de dag. Een ander hoogtepunt is het optreden van Candlemass, dat aantreedt met de oorspronkelijke zanger Johan Langquist. Heerlijke oude nummers als Mirror Mirror en Solitude klinken sterk en Candlemass heeft duidelijk baat bij terugkomst van Johan. De naar schatting achtduizend bezoekers zijn getuige van een sterk optreden van deze Zweedse doom metal band.

Hoofdprogramma is de Nederlandse symfonische metal band Within Temptation (foto). De band is opgericht in 1996 door zangeres Sharon den Adel en gitarist Robert Westerholt en is als marktleider in het genre één van de grootste vaderlandse muzikale exportproducten. De show van Within Temptation trekt heel wat bekijks, oogt professioneel, en is hoofdprogramma waardig. Het veld staat vol met liefhebbers en geniet van de nummers van het laatste album Resist dat in februari dit jaar verscheen. Hoogtepunt in de show is natuurlijk het nummer Ice Queen dat akoestisch gebracht wordt, maar ook het overige werk wordt goed verteerd door het aanwezige publiek. Within Temptation levert een sterk optreden af waar zelfs de liefhebber van het meer extreme metal geweld alleen maar respect voor kan hebben.

 

De zaterdag van de Graspop Metal Meeting brengt ons een mix van oud en nieuw. Waar de headliners als Slipknot en Lamb Of God (foto hierboven)vooral het jongere publiek aanspreken is er voor de oude rocker voldoende te genieten gedurende dag. UFO, het Zwitserse Krokus en cultheld King Diamond zorgen voor tevredenheid bij het wat oudere publiek.

Een wisselend programma met flinke dosis extreme metal. Zo staat er deze dag in de Marquee de band Ne Obliviscaris uit Australië die extreme progressieve metal brengt. De band bracht in 2017 het verdienstelijke album Urn uit en staat voor de tweede keer op Graspop. De mix van extreme metal met harsh en clean vocalen, waarbij zanger Tim Charles ook nog de viool bespeelt, komt niet geheel uit de verf. Er mist samenhang, zeker bij een nummer als Liberia, waar de luisteraar heen en weer wordt geslingerd in een grenzeloos muziekstuk.

De New Yorkse deathmetalband Immolation bestaat al ruim dertig jaar en is geen onbekende band in de scene. De band heeft sinds het toetreden van gitarist Alex Bouks in 2016 weer een stabiele samenstelling en dat komt de band ten goede. Vaak is het live geluid van de band rommelig, maar vandaag op Graspop is hiervan geen sprake. Ross Dolan spuwt zijn brute vocalen de volle tent is en gitarist Robert Vigna is een energiek beeld op het podium wat de podium presentatie in zijn geheel ten goede komt. Meer extreme metal komt er van het Nederlandse Legion Of The Damned. De band uit Limburg bracht vorig jaar het zevende album Slaves Of The Shadow Realm uit en is op ramkoers. De lekkere thrash/death-nummers klinken goed en de vocalen van frontman Maurice Swinkels zijn heerlijk smerig. Legion Of The Damned brengt een overtuigend optreden in de redelijk gevulde Marquee.

Het Poolse Behemoth treedt voor de zevende keer aan op Graspop en hoewel de vroege aanvangstijd (16:45) anders doet vermoeden is de band aan een stevige opmars bezig. Met het verschijnen van de albums The Satanist en I Loved You At Your Darkest werd duidelijk dat de band een meer mainstream koers ging varen, wat de band voorzichtig uit de underground scene doet opstijgen. Op Graspop is de show groots. De aankleding van het podium, de presentatie van Nergal met corpse paint en mooie kostuums tot de vuurzee aan effecten maken Behemoth tot een mooi schouwspel. Nummers als Wolves Ov Siberia, Ora Pro Nobis Lucifer en Blow Your Trumpets Gabriel doen het goed op de Desselse weide en zorgen voor een stukje topvermaak.

Waar vele bezoekers naar uitkeken is de show van Slash en Myles Kennedy, twee iconen uit de rock wereld. Vorig jaar bracht het duo met de band The Conspirators de plaat Living The Dream en dat is reden voor een tour. Behalve eigen nummers als The Call of the Wild van het laatste album speelt de band nummers van Slash en komt de vermakelijke versie van Guns N’ Roses’ Nightrain voorbij. Bij Doctor Alibi wordt nog even stilgestaan bij Lemmy Kilmister, een nummer dat wordt gezongen door bassist Todd Kerns en voor de nodige variatie zorgt. Slash en Myles Kennedy zorgen voor een leuk optreden op Graspop.

Op het eerste podium is het tijd voor de Amerikaanse metal band Disturbed. De band, ontstaan in 1996, bracht in 2000 het debuutalbum The Sickness en scoorde een hit met het nummer Stupify. Inmiddels is de band uitgegroeid tot een grote naam, waarbij aangetekend dient te worden dat de band een wat andere koers is gaan varen en het nu-metal genre enigszins heeft losgelaten. Behalve eerder genoemde hit speelt Disturbed met de Simon & Garfunkel-cover The Sound Of Silence een ander hitnummer dat goed wordt meegezongen op Graspop en de goedkeuring krijgt van de fans. Ook het werk van de laatste plaat Evolution wordt goed opgepikt en staat als een huis, het optreden van Disturbed is sterk en overtuigend. Het hoofdprogramma in de Marquee wordt verzorgd door King Diamond die voor de gelegenheid een geweldig podium heeft laten ontwerpen. De voormalige frontman van Mercyful Fate brengt met zijn huidige band een spektakel dat je even in de Efteling doet wanen. Lekker heavy nummers als Arrival en Halloween komen voorbij, waar je soms ogen tekort komt om alles wat op het podium gebeurt op te slaan. Bij Welcome Home is het de grootmoeder die weer eens uit de kast gehaald wordt en het muzikaal omlijste toneelspel is compleet. King Diamond levert een mooi stukje theatraal vermaak.

Slipknot sluit de Graspop-zaterdag af. Toen de organisatie dit nieuws meedeelde, onstond er een golf van kritiek. Voor veel Graspopbezoekers is de band rond frontman Corey Taylor, die overigens het festival ook al in 2009 afsloten, niet de gedroomde afsluiter. Wanneer de mannen uit Des Moines, Iowa het podium opkomen en aanvangen met People = Shit staat het veld voor het eerste hoofdpodium gewoon vol. In augustus dit jaar verschijnt het nieuwe album We Are Not Your Kind en van dit album wordt het nummer Unsainted voor het publiek op Graspop gespeeld. Het negental gemaskerde mannen speelt een lekkere set met nummers als Psychosocial, Vermilion en Custer, maar qua podium presentatie oogt het allemaal wat mat. Na anderhalf uur zit de afsluitende set van Slipknot erop en kijken we terug op een redelijke show.

 

De afsluitende dag van de Graspop Metal Meeting staat in het teken van afscheid. Allereerst is daar de hardrockband Kiss die hun afsluitende The Final Tour Ever naar Dessel brengt en eerder op de dag is het gitariste Merel Bechtold die haar laatste show met Delain doet. Met andere grote namen in de hardrockwereld als Whitesnake en Def Leppard en daarnaast komende bands als Sabaton (foto hieronder) en Gojira ziet het affiche van de laatste dag Graspop er aantrekkelijk uit.

Deadland Ritual doet voor de gemiddelde Graspopbezoeker geen bellen rinkelen. De nieuwe band is samengesteld uit artiesten die reeds faam hebben verworven bij andere projecten. Black Sabbath-bassist Geezer Butler is een van die namen en Deadland Ritual speelt dan ook de nummers als Symptom Of The Universe, Neon Knights en War Pigs. Franky Perez is een redelijke zanger en de band klinkt goed, en met verder nummers als Slither (Velvet Revolver-cover) en Rebel Yell (Billy Idol) weten de heren het Graspop-publiek te vermaken.

Delain is ontstaan in 2002 en groeide al snel uit tot een naam in de symfonische metal-wereld, in de schaduw van bands als Within Temptation en Epica. De band rond oprichter Martijn Westerholt bracht tot op heden vijf albums uit, waarvan het laatste, Moonbathers, in 2016 verscheen. Ondanks het vroege tijdstip (Delain mag even voor half drie aantreden) is het veld voor het tweede hoofdpodium goed gevuld. De set wordt geopend met Hands Of Gold en Suckerpunce en die nummers zorgen voor een fijne start. Zangeres Charlotte Wessels laat horen een goede zangeres te zijn en weet daarnaast met haar charismatische uitstraling het Graspoppubliek aan zich te binden. Kippenvelmomentje is de interactie tussen Charlotte en scheidend gitariste Merel Bechtold, contact dat getuigt van veel respect. Na het afsluitende We Are The Others wordt Merel door alle bandleden geknuffeld en is de gitariste duidelijk geëmotioneerd.

De Franse progressieve metal band Gojira wint snel aan populariteit en dit niet in de laatste plaats door de meest recente albums L’Enfant Sauvage en Magma. De rauwe randjes zijn er wat af en dat zorgt ervoor dat de band een breder publiek weet te bereiken. Het veld voor het eerste hoofdpodium staat dan ook goed vol wanneer de heren om iets voor half vier de show mogen aanvangen. Er ontspint zich een show die je als bezoeker langzaam grijpt; Gojira duwt het ene na het andere nummer door je strot als een geoliede machine. Met nummers als opener Oroborus en recenter werk als Stranded en The Cell weet Gojira een imponerende show neer te zetten. Een band met een grote toekomst.

Ook het Zweedse In Flames wacht nog een grote toekomst. De band bestaat inmiddels al bijna dertig jaar en heeft een flinke fan schare opgebouwd, maar de rek is er nog lang niet uit. Met het dit jaar verschenen album I, The Mask laat In Flames een ander geluid horen met grote invloeden uit de metalcore. Nummers als Voices en Call My Name van het laatste album doen het goed op Graspop en het publiek in de pit gaat los.

Eerder dit jaar verraste Possessed met de nieuwe plaat Revelations Of Oblivion en na goed ontvangen shows in Nederland is nu Graspop aan de beurt. Possessed vernieuwde de metalwereld halverwege de jaren tachtig met hun eerste twee albums en daraopvolgende EP. Maar nadat zanger Jeff Becerra in 1989 verlamd was geraakt na een schietincident tijdens een overval, leek er een einde te komen aan de band. Sinds 2007 zijn ze echter weer actief, waarbij Jeff de vocalen doet vanuit een rolstoel. Hun Graspop-show is een feest met nieuwe nummers als No More Room In Hell en gouwe ouwen als Pentagram en The Eyes Of Horror. Het gaat los en het publiek vindt het allemaal geweldig, maar het mooiste is het geluk dat van het gezicht van Jeff Becerra afstraalt. Possessed sluit af met The Exorcist en heeft in Dessel een visitekaartje afgeven.

Whitesnake is de eerste van de drie oude hardrockbands die op het eerste hoofdpodium de kunsten mag vertonen. De band, opgericht in 1978 door frontman David Coverdale, bracht eerder dit jaar het een nieuw album genaamd Flesh & Blood uit en doet voor de vierde keer de Metal Meeting aan. De band brengt vandaag een mix van oud en nieuw en wat opvalt is dat 67-jarige Coverdale opvallend goed bij stem is. De nieuwe nummers Hey You (You Make Me Rock) en Shut Up & Kiss Me klinken goed, maar aan het einde van de set wordt duidelijk wat de publieksfavorieten zijn. Whitesnake besluit een vermakelijk optreden met Is This Love, Here I Go Again en Still Of The Night en het publiek zingt luidkeels mee met de smash hits uit de jaren tachtig.

Een andere oude hardrockband is het Engelse Def Leppard. De band bestaat al meer dan veertig jaar en lijkt nog niet aan stoppen te willen denken. Zo’n beetje alle krakers komen voorbij, van Animal tot Pour Some Sugar On Me en Photograph en hoewel de show niet echt sprankelend is geniet het publiek van de klassiekers op Graspop.

Wanneer de aankondiging ‘You want the best, you got the best. The hottest band world’ door de speakers knalt weet je dat het tijd is voor Kiss. Gene Simmons en Paul Stanley hebben besloten dat het na deze wereldtournee, The Final Tour Ever, over is met Kiss, na meer dan 45 jaar. Hoewel de mannen al eerder hun afscheid hebben aangekondigd, lijkt het erop dat het nu echt eindigt. Paul Stanley is al een aantal jaar minder van stem en zo bezien is dit inderdaad het juiste moment om te stoppen. De band heeft vandaag een twee uur durende show in petto en start veelbelovend met oudjes Detroit Rock City, Shout It Out Loud en Deuce. Het is vervolgens een vertrouwd beeld dat er veel nummers voorbijkomen waarbij Gene de vocalen doet, maar dat drummer Eric Singer de beste zanger van de band is, is toch wel een verrassing. Eric Singer neemt de vocalen waar tijdens Black Diamond en brengt een sterke uitvoering vanachter de piano van het door Peter Criss geschreven Beth. Paul Stanley vliegt tijdens Love Gun nog aan een kabel door de lucht en belandt op een podium tussen het publiek, en brengt daarnaast de grootste Kiss-hit I Was Made For Loving You, ondersteund door eerder opgenomen vocalen. En ook al is het niet allemaal perfect, het publiek geniet met volle teugen. De heren hebben er nog echt zin in, het publiek zingt mee als Crazy Nights en het afsluitende Rock And Roll All Nite worden gespeeld en dan is het echt over en uit met Kiss en de Graspop Metal Meeting van dit jaar. Vuurwerk sluit een mooi en geslaagd festival af.

De openingsfoto is van Rob Zombie.

Gezien: 21 t/m 23 juni Dessel (België)

Foto’s: Bianca Berger

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
'Als je inkomen wegvalt, ga je niet met je gitaar aankloten'
Ontmoetingen

‘Als je inkomen wegvalt, ga je niet met je gitaar aankloten’

De één ging aan de wijn, de ander aan de wandel. Faberyayo bouwde Lego, Tim Knol vertimmerde z’n woning. De ...
20 jaar 'Parachutes': de eerste kennismaking met Coldplay
het poparchief
Coldplay

20 jaar ‘Parachutes’: de eerste kennismaking met Coldplay

In augustus 2000 dook Coldplay voor het eerst op in de kolommen van OOR. Interviewer Erik van den Berg wist ...

Recensie: Graspop Metal Meeting: De doden hebben het goed (concert) | OOR