concert

Triggerfinger is FUN! in de Melkweg

Op dezelfde dag je plaat uitbrengen als The War On Drugs en Queens Of The Stone Age,we geven het je te doen. Triggerfinger deed het afgelopen zomer met Colossus, dat enigszins ondersneeuwde bij A Deeper Understanding en Villains – respectievelijk nummer 3 en 12 in de OOR-eindlijst. Dat Triggerfinger niet in die lijst terug te vinden is, betekent niet de Belgen een slechte plaat afleverden. Colossos is namelijk een degelijke rockplaat en met zes (bijna) uitverkochte Nederlandse clubshows in de decembermaand zien we de Antwerpers nog steeds graag. Een snel rekensommetje leert dat de AFAS Live er ook wel in had gezeten. De keuze voor kleinere clubs lijkt dus een bewuste. Vanavond de eerste van drie (!) shows in de Melkweg.

Een snelle terugkeer voor Triggerfinger, dat deze zomer nog op Lowlands stond en een surprise albumrelease-show deed in Rotown. Die show was de eerste kennismaking met gitarist Geoffrey Burton, die het trio live bijstaat. Vanavond staat Burton niet meer schuchter achter frontman Ruben Blok, maar gewoon als één front naast het drietal. Eén gelegenheid krijgt hij om zijn momentje te pakken. Tijdens de gitaarsolo in het dreigende Black Panic is het podium van de Melkweg voor hem, maar verder is hij veroordeeld tot de achtergrond. Dit is goed te zien tijdens een drum-intermezzo. Het woord drumsolo doet dit gebruikelijke ritueel te kort. Blok en bassist Monsieur Paul verzamelen zich rond het drumstel en slaan vrolijk mee in een minuten durend blokje. Ondertussen staat Burton bij zijn microfoon met gigantische maracas te schudden.

Achtergrond of niet, Burton voegt wel degelijk heel veel toe aan Triggerfinger. Soms scheurt hij subtiel door zware rocknummers. Soms biedt hij opperbaas Block de mogelijkheid om zijn gitaar in te ruilen voor een basgitaar, waardoor het geheel juist nog voller en dreigender klinkt. Voor de rest is er eigenlijk niet zoveel veranderd en in het geval van Triggerfinger is dat een goed iets. We kunnen ons niet herinneren dat Triggerfinger ooit een slechte show gespeeld heeft. De Belgen zijn zo solide dat ze eigenlijk altijd wel een zeven scoren. Zoals gebruikelijk krijgt drummer Goossens alle tijd om te soleren. Misschien wel te veel tijd, want ondanks dat Goossens toch een van de beste drummers van België moet zijn, gaat de vaart er wel wat uit en ligt eentonigheid op de loer. Al blijf je kijken naar zijn blije ei-gezicht. Het maakt niet uit hoe vermoeiend de tour is; Goossens blijft een jonge hond die zijn tanden letterlijk in het drumstel zet.

Bloedserieus zijn deze Belgen nog nooit geweest en ook vanavond is er genoeg ruimte voor wat schijtlollige uitstapjes. Zo verleidt Goossens De Melkweg tot de meest bijzondere oerkreten en ontstaat er dankzij die kreten zelfs een soort van jam – extra gitarist Burton denkt ‘hier ben ik niet voor ingehuurd’ en drinkt rustig zijn flesje water leeg. De setlist van de reguliere set is al vanaf augustus hetzelfde, met als uitschieters het dreigende My Baby Got A Gun en de dansbare, maar toch donkere rocker Colossos. De verrassing zit ‘m vanavond in de toegift met twee hele knappe covers. Man Down van Rihanna is voor de fan niet nieuw, maar met die Led Zeppelin-hook (Kashmir) erin zó slim gedaan. Iggy Pop’s Funtime past de band al schreeuwend en dansend uitstekend. De perfecte afsluiter; want Triggerfinger live, dat is toch altijd FUN!?

Fotografie: Arend Jan Hermsen

Gezien: 7 december 2017, Melkweg, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nu met nog meer keus!
abo-actie

Word lid en kies je eigen cd-pakket. Nu met nog meer keus!

OOR deelt uit! Neem nu een halfjaar- (€34,-) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze cd-pakket uit. We ...
Lokerse Feesten dag 5: The Pretenders, Novastar en Triggerfinger
concert
The Pretenders

Lokerse Feesten dag 5: The Pretenders, Novastar en Triggerfinger

De Lokerse Feesten staan er om bekend regelmatig sterren uit het verleden opnieuw een podium te bieden om ze te ...
Dave Grohl lanceert PLAY, een tweedelige mini-documentaire
nieuws
Foo Fighters

Dave Grohl lanceert PLAY, een tweedelige mini-documentaire

Foo Fighters-frontman Dave Grohl heeft PLAY online gezet. PLAY is een tweedelige mini-documentaire waarin Grohl in 23 minuten een nummer ...

Recensie: Triggerfinger is FUN! in de Melkweg (concert) | OOR