concert

Triggerfinger is FUN! in de Melkweg

Op dezelfde dag je plaat uitbrengen als The War On Drugs en Queens Of The Stone Age,we geven het je te doen. Triggerfinger deed het afgelopen zomer met Colossus, dat enigszins ondersneeuwde bij A Deeper Understanding en Villains – respectievelijk nummer 3 en 12 in de OOR-eindlijst. Dat Triggerfinger niet in die lijst terug te vinden is, betekent niet de Belgen een slechte plaat afleverden. Colossos is namelijk een degelijke rockplaat en met zes (bijna) uitverkochte Nederlandse clubshows in de decembermaand zien we de Antwerpers nog steeds graag. Een snel rekensommetje leert dat de AFAS Live er ook wel in had gezeten. De keuze voor kleinere clubs lijkt dus een bewuste. Vanavond de eerste van drie (!) shows in de Melkweg.

Een snelle terugkeer voor Triggerfinger, dat deze zomer nog op Lowlands stond en een surprise albumrelease-show deed in Rotown. Die show was de eerste kennismaking met gitarist Geoffrey Burton, die het trio live bijstaat. Vanavond staat Burton niet meer schuchter achter frontman Ruben Blok, maar gewoon als één front naast het drietal. Eén gelegenheid krijgt hij om zijn momentje te pakken. Tijdens de gitaarsolo in het dreigende Black Panic is het podium van de Melkweg voor hem, maar verder is hij veroordeeld tot de achtergrond. Dit is goed te zien tijdens een drum-intermezzo. Het woord drumsolo doet dit gebruikelijke ritueel te kort. Blok en bassist Monsieur Paul verzamelen zich rond het drumstel en slaan vrolijk mee in een minuten durend blokje. Ondertussen staat Burton bij zijn microfoon met gigantische maracas te schudden.

Achtergrond of niet, Burton voegt wel degelijk heel veel toe aan Triggerfinger. Soms scheurt hij subtiel door zware rocknummers. Soms biedt hij opperbaas Block de mogelijkheid om zijn gitaar in te ruilen voor een basgitaar, waardoor het geheel juist nog voller en dreigender klinkt. Voor de rest is er eigenlijk niet zoveel veranderd en in het geval van Triggerfinger is dat een goed iets. We kunnen ons niet herinneren dat Triggerfinger ooit een slechte show gespeeld heeft. De Belgen zijn zo solide dat ze eigenlijk altijd wel een zeven scoren. Zoals gebruikelijk krijgt drummer Goossens alle tijd om te soleren. Misschien wel te veel tijd, want ondanks dat Goossens toch een van de beste drummers van België moet zijn, gaat de vaart er wel wat uit en ligt eentonigheid op de loer. Al blijf je kijken naar zijn blije ei-gezicht. Het maakt niet uit hoe vermoeiend de tour is; Goossens blijft een jonge hond die zijn tanden letterlijk in het drumstel zet.

Bloedserieus zijn deze Belgen nog nooit geweest en ook vanavond is er genoeg ruimte voor wat schijtlollige uitstapjes. Zo verleidt Goossens De Melkweg tot de meest bijzondere oerkreten en ontstaat er dankzij die kreten zelfs een soort van jam – extra gitarist Burton denkt ‘hier ben ik niet voor ingehuurd’ en drinkt rustig zijn flesje water leeg. De setlist van de reguliere set is al vanaf augustus hetzelfde, met als uitschieters het dreigende My Baby Got A Gun en de dansbare, maar toch donkere rocker Colossos. De verrassing zit ‘m vanavond in de toegift met twee hele knappe covers. Man Down van Rihanna is voor de fan niet nieuw, maar met die Led Zeppelin-hook (Kashmir) erin zó slim gedaan. Iggy Pop’s Funtime past de band al schreeuwend en dansend uitstekend. De perfecte afsluiter; want Triggerfinger live, dat is toch altijd FUN!?

Fotografie: Arend Jan Hermsen

Gezien: 7 december 2017, Melkweg, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Look Now
album
Elvis Costello & The Imposters

Look Now

Dat was even schrikken, het optreden van Elvis Costello deze zomer in de tuin van Paleis Soestdijk. Aan inzet en ...
Car Seat Headrest
Club OOR
Car Seat Headrest

Car Seat Headrest

Club OOR presenteert Car Seat Headrest op 14 november in TivoliVredenburg (Utrecht). Ben je OOR-abonnee en wil je hier gratis ...
Christine And The Queens op weg naar een poprevolutie
concert
Christine And The Queens

Christine And The Queens op weg naar een poprevolutie

Net als Anohni, Arca of Perfume Genius (om wat recente voorbeelden te noemen) ziet de Franse popster Christine gender als ...

Recensie: Triggerfinger is FUN! in de Melkweg (concert) | OOR