album
rock

Foo Fighters

Concrete And Gold

RCA/SONY MUSIC

Greg Kurstin produceerde! Paul McCartney speelt mee als drummer! Shawn Stockman van Boyz II Men doet zangkoortjes! Nog veel meer sterren die in de EastWest-studio in Hollywood aan het werk waren, zijn te horen! De tamtam vooraf voorspelde niet veel goeds. De Foo Fighters zijn meesters in de aandacht afleiden van waar het echt om draait: de muziek.

Het verhaal achter Sonic Highways – in acht Amerikaanse steden opgenomen, tevens een documentaireserie – was opzienbarender dan de plaat zelf. Die stadions blijven wel vollopen, maar muzikaal zit er nauwelijks nog progressie in, concluderen we al een jaar of tien bij een nieuwe Foo Fighters-release. Tot nu, want op Concrete And Gold gebeurt wél iets nieuws. Allereerst de vorm: het openende miniatuurtje T-Shirt en een groots A Day In The Life-achtig slotakkoord veertig minuten later suggereren dat het hier een ware rockopera betreft. Dat is het niet, maar de vele zangkoortjes en elementen uit de progrockhoek dragen ook bij aan die beleving. Single Run is met zijn hard-zacht-dynamiek een typische Foo Fighters-knaller, maar door het beukende tribalritme toch net even anders. Dat geldt voor het gros van de songs hier: de Foos klinken herkenbaar, maar niet helemaal hetzelfde. Make It Right is een groovende funkrocktrack, Dirty Water en Happy Ever After zijn stemmige en ingetogen popsongs. Prima liedjes van Dave Grohl zijn dat, die deze keer niet standaard voor meebrulrefreinen en dichtgemetselde gitaarmuren gaat. The Sky Is A Neighborhood en de gruizige titelsong zijn ook sterk en na dat pompeuze slotakkoord concluderen we dat de negende van de Foo Fighters een behoorlijk enerverende plaat is. Niet alles is raak, maar uit bijna elke track spreekt muzikale ambitie en een zekere durf. Er zit weer muziek in.

Actie: een halfjaar OOR + de nieuwe cd’s van Foo Fighters en The Killers + 300 gratis concerten per jaar met Club OOR voor slechts €34,-.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Pearl Jam brengt nieuwe single 'Dance of the Clairvoyants' uit
nieuws

Pearl Jam brengt nieuwe single ‘Dance of the Clairvoyants’ uit

Pearl Jam kondigde op 27 maart zijn nieuwe album Gigaton aan. Nu geeft de band ook een eerste voorproefje van ...
Eefje de Visser: 'Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme'
interview

Eefje de Visser: ‘Het dancepubliek is zó positief, ik hou van dat optimisme’

Ze zeggen dat empatische mensen sterker geneigd zijn dialecten en accenten over te nemen. Als dat waar is, dan zit ...
The Strokes derde headliner op Best Kept Secret
nieuws

The Strokes derde headliner op Best Kept Secret

The Strokes zullen de zaterdag van Best Kept Secret headlinen. Dat kondigde de nieuwe festivaldirecteur Maurits Westerik woensdagavond live aan op ...

Recensie: Foo Fighters - Concrete And Gold (album) | OOR