concert

Editors klaar voor het grote werk

Editors en Nederland hebben een speciale band. Niet voor niets is het vanavond de derde keer dat Tom Smith en zijn band dit jaar in ons land staan. Na een uitverkochte Gashouder en een volle Alpha-tent op Lowlands staat de band vanavond in een met zo'n 15.000 . . .

Met Someone Say, Smokers Outside The Hospital Doors en Bones speelt de band vervolgens drie oudere nummers. Het zorgt ervoor dat het publiek meteen de set in wordt getrokken. De band oogt gretig: Eat Raw Meat = Blood Drool van In This Lights And On This Evening, toch het minste van de vier Editors-albums, blijkt live best een goed nummer. Justin Lockey, de vervanger van de vorig jaar vertrokken Chris Urbanowicz, laat andermaal zien de kenmerkende gitaarpartijen prima onder de knie te hebben. Jammer dat hij en de rest van de band wel erg in de schaduw blijven het hele optreden.

Dat Editors in Nederland alleen maar aan populariteit wint, blijk wel tijdens A Ton Of Love. Voor het eerst lijkt de hele zaal echt los te komen, dus ook de mensen die achterin staan en de band vooral lijken te kennen van laatste album The Weight Of Your Love. Dat er in de zaal nogal veel gepraat wordt – wat vooral opvalt tijdens akoestische intermezzo’s The Phone Book en No Sound But The Wind komt niet omdat doordat wat er op het podium gebeurt niet goed en spannend genoeg is, maar omdat de aandachtsspanne van de casual bezoeker niet erg lang blijkt te zijn. Wel slim van de heren om na de twee akoestische nummers direct Munich er in te knallen overigens, zo is iedereen meteen weer bij de les.

Naast het genoemde vuurwerk, zijn er ook nog een soort vuurspetters en natuurlijk de onvermijdelijke confetti, maar verder moet Editors het toch vooral hebben van de stem van frontman Tom Smith en de puntgave uitvoering van de liedjes. En kom op, daar draait het toch ook om: wie visueel spektakel wil zien, gaat maar lekker naar Lady Gaga. Daarbij is het geluid vanavond nagenoeg perfect, de band in grootse vorm en de goed gevulde, 22 songs tellende setlist uitgekiend. Wat wil je nog meer? Oké, om de toegift te beginnen met een ietwat saaie uitvoering Bricks And Mortar en daarna ook nog Nothing, een van de mindere nummers van het laatste album te spelen, dat had niet gehoeven. Afsluiter – en grootste hit in Nederland – Papillon maakt dat echter weer goed. Editors is in Nederland een mega act. Op basis van dit optreden is die status dan ook volledig terecht.

Fotografie: Luuk Denekamp

Gezien 24 oktober 2013, Ziggo Dome, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...
Eerste beelden Bowie-film 'Moon­age Daydream'
kijken
David Bowie

Eerste beelden Bowie-film ‘Moon­age Daydream’

De eerste trailer van de nieuwe David Bowie-film 'Moonage Daydream' is vanaf nu te bekijken. De film draait vanaf september ...

Recensie: Editors klaar voor het grote werk (concert) | OOR