in memoriam

Paul Evers, voormalig OOR-hoofdredacteur, overleden

Op 5 maart jl. overleed op 72-jarige leeftijd voormalig OOR-hoofdredacteur Paul Evers. Ruim drie decennia lang drukte hij met een onvergelijkbare drive zijn stempel op het blad: eerst als razende reporter (vanaf 1975), later als redacteur, hoofdredacteur en uitgever.

Foto Titia Hahne

Paul Evers was misschien wel de meest bevlogen en fanatieke journalist die ooit voor OOR heeft gewerkt. Paul stond altijd áán, en als íemand het journalistieke verschijnsel ‘razende reporter’ belichaamde, was hij het wel. Niks leuker dan op eigen kompas achter bands aan jagen, fly on the wall spelen, U2 ontdekken, rondhangen in scenes – in binnen- en buitenland – en ze al doende in kaart brengen, dagenlang fenomenen als Herman Brood volgen, of de voetstappen van Marvin Gaye in Oostende… Legendarische reportages, beschouwingen en interviews heeft het opgeleverd. En toen was ie nog maar net begonnen.

In 1990 werd hij hoofdredacteur en kon hij zijn enthousiasme vertalen naar een hoger niveau: OOR moest in beweging blijven, pionieren, vernieuwen, verjongen, allianties aangaan, telkens nieuwe vleugels aangemeten krijgen. En dat kon je wel aan Paul overlaten, ook nog toen hij in 2003 uitgever werd en in die hoedanigheid wéér nieuwe horizonten voor OOR verkende.

Pas in 2010 kon hij zijn ‘kindje’ loslaten, om elders andere leuke dingen te gaan doen, met andersoortige muziek vooral: het blad Jazzism werd zijn nieuwe habitat. De laatste jaren tobde hij hevig met zijn gezondheid, maar zelfs dat ging aanvankelijk niet ten koste van zijn geestdrift. Tot het echt niet meer ging en hij voor zichzelf en zijn naasten koos. We wensen Vivienne, Bow, Jim en alle andere familieleden die dicht bij hem staan alle sterkte toe. Hij werd bij OOR al gemist en nu nog erger.

Lees hier het interview dat huidig OOR-hoofdredacteur Erik van den Berg in 2011 met Paul Evers had voor de jubileumeditie ter ere van 40 jaar OOR.

Lees hier onze persoonlijke herinneringen aan Paul Evers, met bijdragen van fotograaf Anton Corbijn, tekenaar Typex en diverse (hoofd)redacteuren.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...
Keane in AFAS Live: heel veel vrees, erg weinig hoop
concert

Keane in AFAS Live: heel veel vrees, erg weinig hoop

Naast me zit iemand gebiologeerd ieder cameraperspectief in en rondom zijn huis te bekijken. Hij ziet er niet bepaald uit ...

Paul Evers, voormalig OOR-hoofdredacteur, overleden